unió europea
L'esquerra europea presenta 'La solidaridat és la cura', el seu pla anticrisi a la UE
Considera que la situació actual és el resultat de les polítiques neoliberals i d'austeritat en l'última dècada, i demana que es garanteixi "una salut pública i solidària".
Publicidad
brusel·les,
La formació d'Esquerra Unitària al Parlament Europeu (GUE) considera que la Unió Europea ha de prendre mesures en quatre fronts per sortir el menys perjudicada possible de la crisi econòmica. Advoquen per mesures per construir "una Europa més social i ecològicament justa, amb la solidaritat com a columna vertebral".
Publicidad
Durant la crisi de l'euro es va fer famosa la frase de "whatever it takes" ("el que calgui") en boca de l'aleshores president de Banc Central Europeu (BCE), Mario Dragui. Aquella frase va alleujar la tempesta financera defensant que faria l'impossible per garantir la supervivència de l'euro. En aquesta ocasió, GUE es fa amb aquest lema i insta a Brussel·les a fer "tot el que estigui a les seves mans per garantir una salut pública i solidària".
La francesa insisteix en la importància de regar d'inversió a el sector sanitari i donar suport al control estatal, a través de la nacionalització si cal, dels sectors clau per donar resposta a la pandèmia. Segons explica, aquest punt també inclouria "l'establiment de companyies farmacèutiques de propietat pública".
Resposta verda i social
L'esquerra europea creu que la recuperació deu ser verd, en línia amb els compromisos que va assumir la presidenta de l'Executiu comunitari, Ursula von der Leyen. Considera que la crisi actual no pot usar-se d'excusa per no arribar a l'objectiu de neutralitat zero de carbó i per això demana un pressupost europeu "ambiciós, amb el major finançament per a polítiques de cohesió, clima, salut i solidaritat". A més, anima a Brussel·les a defensar una reducció del 70% de les emissions per a la dècada vinent.
Publicidad
En aquest sentit, el document anima a seguir participant en els aplaudiments al vespre, però també "a defensar mesures de protecció per a l'ocupació i els drets socials". Hi ha una menció especial a les dones, que una crisi més són la baula més vulnerable, i corren el risc de carregar amb gran part de les conseqüències econòmiques després del desconfinament.
Econòmica, per i per a les persones
"La solidaritat és la cura" defensa que la resposta econòmica que es doni a la crisi deu tenir present a les persones i al planeta. Considera que les mesures proposades fins ara tornen a caure en els errors del passat i insten a Brussel·les a seguir "un camí diferent per promoure la solidaritat i minimitzar les conseqüències negatives per a la ciutadania".
Publicidad
També aposten per un increment dels impostos a les grans corporacions per posar el seu granet de sorra en la recuperació del bloc comunitari. La formació defensa que la recuperació "no serà social si no es finança amb recursos fiscals progressius i redistributius". Per això, Manon Aubry ha posat d'exemple a Google, Amazon o Carrefour, com "empreses rendibles a què demanar una taxa més elevada".