Este artículo se publicó hace 2 años.
REPRESSIÓLa justícia belga reobre el cas sobre l'extradició de Valtònyc
La decisió del Tribunal de Cassació no implica l'extradició immediata del cantant a Espanya, sinó que el raper s'haurà de sotmetre a un nou judici. El passat 28 de desembre el Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar en segona instància la seva entrega a
ACN
Brussel·les-Actualitzat a
El Tribunal de Cassació de Bèlgica ordena repetir el judici per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Arran del recurs de la Fiscalia belga, l’alt tribunal ha demanat revisar la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant, que el passat 28 de desembre va rebutjar l'entrega a l'Estat espanyol del jove mallorquí condemnat per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. En concret, el tribunal ha anul·lat la sentència pel que fa al delicte d’injúries a la corona, segons confirmen fonts de la Fiscalia belga. És l’últim intent de la Fiscalia belga d'intentar extradir el cantant.
El tribunal ha anul·lat la sentència pel que fa al delicte d’injúries a la corona
És un revés per al jove mallorquí, però no significa l'extradició immediata, sinó que s’haurà de tornar a enfrontar a un altre judici -només pel delicte d'injúries a la corona- després de quatre anys lluitant contra l’euroordre, des que el 2018 es va exiliar a Bèlgica.
Gonzalo Boye, el seu advocat, ho veu "una bona decisió" perquè "almenys" descarta l'entrega del cantant per enaltiment del terrorisme i amenaces. "Els dos delictes ja queden descartats", ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio. Els advocats del cantant encara no han pogut llegir la sentència, que per ara només s'ha comunicat oralment a les parts. "Quan la tinguem, veurem a què ens enfrontem", ha dit Boye, assegurant que Valtònyc està tranquil. El lletrat ha assegurat que encara queda "molt recorregut" en el cas.
El recorregut judicial
El passat 28 de desembre el Tribunal d'Apel·lació de Gant va rebutjar en segona instància l'entrega a Espanya en considerar que cap dels tres delictes pels quals Espanya el reclama és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.
En el cas d'enaltiment del terrorisme, va dir que no existeix a la legislació belga. De fet, el Tribunal d'Apel·lació de Gant havia preguntat al Tribunal de Justícia de la UE si podia acceptar l'extradició ràpida per aquest delicte, tal com demanaven les autoritats espanyoles. Luxemburg va dir que no i, per això, en aquest punt va concloure que la conducta "no és punible" a Bèlgica.
Amb relació al delicte d'injúries a la corona, el tribunal de Gant assenyalava que sí que existeix una llei belga d'insults al rei, que data de 1847 i imposa penes de fins a tres anys de presó. El mateix tribunal, però, va tenir dubtes sobre la seva aplicació i va preguntar al Tribunal Constitucional sobre la seva legalitat. El TC belga va dictaminar que era inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió i contravé el Conveni Europeu de Drets Humans.
Per últim, el tribunal de Gant sosté que les amenaces "verbals" de Valtònyc no imposaven cap "condició" i que, per tant, tampoc són un delicte a Bèlgica. "En conseqüència, aquest tribunal, rebutja l'execució dels mandats", conclou la sentència, confirmant la sentència en primera instància de la justícia belga.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..