Judici al Procés L'Advocacia de l'Estat manté l'acusació per sedició, però no compra el relat de la Fiscalia sobre la violència en el Procés
Després del torn del Ministeri Públic, Rosa Seoane exposa les seves conclusions definitives i acusa 9 dels 12 processats d'un suposat delicte de sedició. Vox, en canvi, no es mou de la rebel·lió i titlla, per enèsima vegada, de "colpistes" els dirigents sobiranistes.
Publicidad
MADRID,
La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat tenen dues visions molt diferents sobre el Procés, tot i que la clau està en què la primera sí que considera que va haver-hi una violència que la segona nega. I aquesta qüestió explica que el Ministeri Públic demani 25 anys de presó per un suposat delicte de rebel·lió per Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat [per al que sol·liciten les penes més altes], i l'Advocacia en reclami 12 anys, en aquest cas per sedició .
Publicidad
"La violència del delicte de rebel·lió té dos requisits: que la violència o l'amenaça d'usar-la tingui un caràcter nuclear a l'acte, i que aparegui com a idònia per tenir el resultat. No podem considerar provat que la violència, com a mitjà comissiu de major intensitat que l'ús de la força hagi estat un dels elements estructurals del pla dels acusats, com a mitjà per aconseguir els seus fins", defensava.
Vox insisteix en acusar de "colpistes" els dirigents independentistes
Vox pot sentir-se satisfeta aquest dimarts, ja que ara per fi no és la primera acusació en el judici la cúpula del Procés català en referir-se als fets com un cop d'Estat -abans ho ha fet la Fiscalia-, si bé el partit ultradretà ho ha fet amb el seu estil propi. El lletrat Pedro Fernández, també diputat al Congrés, ha aprofitat la seva última intervenció com a acusació popular davant la Sala Penal del Suprem per titllar de "colpistes" els processats en repetides ocasions, sense oblidar les seves lloances a l'"heroica" Guàrdia Civil i a l'"heroica" Policia Nacional per la investigació que ha permès asseure els 12 processats a la banqueta. En definitiva, pel seu treball per "preservar la unitat d'Espanya".
Així, la frase lapidària de Fernández, "van pretendre culminar el més sofisticat i innovador procés colpista contra un Estat de dret que mai abans s'havia produït en una societat moderna", era, en realitat, una reedició del que ja deia aquest escrit. Si avui assegurava que la voluntat dels processats era "emmascarar com a procés democràtic el que en realitat era un cop d'Estat", el document de novembre de 2018 al·ludia a un "mecanisme sofisticat i nou -en comparació amb altres cops d'Estat ocorreguts en la història moderna occidental- per desenvolupar i executar un procés colpista, fent-lo passar com si d'un procés democràtic es tractés".
Publicidad
Ortega Smith treu pit per l'actuació de Vox
En un altre ordre de coses, Ortega Smith ha basat la seva intervenció a reivindicar el paper del seu partit -"aquest procés no arriba aquí per casualitat. Va ser iniciat al febrer de 2017 per aquesta acusació popular amb querelles"-; la feina dels jutges Juan Antonio Ramírez Sunyer, extitular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, ja mort, o l'exfiscal general de l'Estat José Manuel Maza, també mort -"perquè van complir amb el seu deure"-, i el de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, per idèntics motius.