INVOLUCIÓ AL GEGANT D'AMÈRICA LLATINA L'ultradretà Jair Bolsonaro, nou president de Brasil entre la Biblia i les xarxes
El candidat del PSL va vèncer amb el 55% dels vots a l'esquerrà, Fernando Haddad (PT), que va aconseguir un 44%. En un discurs més propi d'un predicador evangèlic que d'un futur president, l'ex-militar ultradretà va assegurar que governarà al costat de la Constitució.
Publicidad
sao paulo, Actualizado:
La victòria d'aquest diumenge del excapitán de l'Exèrcit, Jair Bolsonaro, ha fet de Brasil el primer país de la regió a posar a un president ultradretà i populista al capdavant del seu govern. D'aquesta manera el gegant sud-americà segueix el camí d'Itàlia, amb Matteo Salvini, o dels Estats Units, amb Donald Trump, casualment el primer mandatari internacional que va felicitar el brasiler.
Publicidad
La seva primera aparició com a president electe de Brasil va ser fidel al seu estil. Jair Bolsonaro va donar el seu primer discurs a través de Facebook, en un vídeo casolà gravat des de casa seva. El candidat que va fer de les xarxes socials el pilar de la seva campanya, sembla que farà el mateix des de la presidència del país, i també en això copiarà l'estil del seu admirat Trump a l'hora de governar i comunicar-se amb la societat a cop de tuit.
L'ultradretà Bolsonaro ha vençut amb el 55% dels vots enfront del 44% de l'esquerrà Fernando Haddad
L'ultradretà va vèncer amb el 55% dels vots enfront del 44% de l'esquerrà Fernando Haddad, la qual cosa suposa deu milions de paperetes més que el líder del Partit dels Treballadors (PT). La idea de el “president del canvi” i de ser el candidat “net de corrupció” li ha portat a ser el primer mandatari militar triat democràticament des del 1945.
Publicidad
“Governaré al costat de la Constitució i respectaré la democràcia”, va ser una de les seves primeres frases com a president electe. Una declaració d'intencions per al candidat que en més d'una ocasió es va definir com a “nostàlgic de la dictadura”, i que va amenaçar amb dur a terme una intervenció militar si no guanyés les eleccions. El matí del diumenge el propi president del Suprem Tribunal Federal, Jose Antonio Dias Toffoli, va fer una crida que demostra el temor que ha arribat a suscitar la victòria de l'ultradretà: “El futur president ha de respectar les institucions, la democràcia, l'estat de dret, el Poder Judicial, i el Congrés Nacional”, va dir el president del STF, que després de conèixer la victòria de Bolsonaro va afegir: “Espero que es governi per la unió del país”.
Les seves primeres paraules: "Sempre vaig sentir el poder de Déu i la força del poble brasiler (…) La veritat serà el fanal que ens va guiar fins a aquí i que guiarà el nostre camí (…) Vaig a fer un govern decent"
Publicidad
El primer discurs del nou mandatari va ser més aviat un anunci de programa de govern presentat en un to més proper al d'un predicador evangèlic que al d'un futur president: “Sempre vaig sentir el poder de Déu i la força del poble brasiler (…) La veritat serà el fanal que ens va guiar fins a aquí i que guiarà el nostre camí (…) Faré un govern decent”, va dir l'ex-militar, que va voler treure's de sobre l'estigma d'autoritari pronunciant una desena de vegades la paraula “llibertat”: “Llibertat és un principi fonamental. Llibertat política i religiosa. Llibertat d'opinar i informar…”, recitava qui fins ara ha estat conegut per amenaçar diversos mitjans de comunicació nacionals i estrangers.
Jair Bolsonaro també va dir que es mostrava decidit a “governar per un Brasil unit en el qual tots som iguals”, una tasca que li resultarà complicada dins de l'actual societat brasilera que es divideix entre els que el veuen com “una esperança” perquè Brasil torni a créixer, i confien que aconsegueixi “netejar” les institucions de corrupció; i els que ho viuen com “un malson”, i temen un govern militarista que restringeixi els drets democràtics i aprofundeixi en les desigualtats socials.
Publicidad
Ara com ara el futur president, que prendrà possessió del seu càrrec el proper 1 de gener del 2019, va anunciar que el seu govern es definiria per ser “més Brasil i menys Brasília”, referint-se a la seva voluntat de descentralitzar el poder federal cap als municipis, a la idea de reduir el nombre de ministeris, càrrecs, despeses, i “simplificar la burocratització” que caracteritza la capital del país. Va fer l'ullet als mercats -un dels seus principals socis de la campanya- en dir que va a apostar per la retallada de la despesa, i baixar els interessos per fomentar la inversió estrangera: “Quan hi hagi més inversió es generaran més llocs de treball”. També es va mostrar del costat dels emprenedors, però va dir que com a president era “tan important l'empresari com el recol·lector de cautxú a l'Amazones”.
En matèria de política internacional va assegurar que anava a “alliberar al país” i Itamaraty -ministeri d'Exteriors brasiler- de les relacions de “tipus ideològic”, la qual cosa significaria una possible sortida de qualsevol política d'integració regional, en favor de tractats bilaterals amb el seu homòleg nord-americà. I pel que fa a la Xina, un dels principals socis econòmics del país sud-americà, el futur es presenta incert.
Publicidad
“No tinguin por”
El candidat del PT, Fernando Haddad -que va entrar en la campanya vint dies abans de la primera volta electoral per substituir Lula da Silva- no va poder fer front a la propaganda contra el PT, l'antipetisme, que s'ha propagat entre bona part de la societat brasilera com una plaga. Els escàndols de corrupció que es van donar a conèixer en els últims tres anys en l'Operació Renta Jato -que investiga els desviaments milionaris de diners de l'estatal Petrobras a polítics de diversos partits-, van deixar al Partit dels Treballadors assenyalat amb l'estigma de la corrupció. La sociòloga Esther Solano, que estudia des de fa un any el fenomen Bolsonaro, assegurava que el vot a l'ultradretà no era “tant a favor del candidat com en contra del PT”.
Haddad: "Per favor, no tinguin por, estarem junts i abraçaré la vostra causa"
Publicidad
Però en la nit de diumenge Haddad va dedicar el seu discurs als 45 milions de brasilers que li van atorgar la seva confiança: “He sentit por i angoixa en moltes persones. Per favor, no tinguin por, estarem junts i abraçaré la vostra causa. Coratge”. El candidat derrotat no es va dirigir directament a Bolsonaro però va advertir que exigiria “respecte” per a una part expressiva de l'electorat brasiler i va dir que ara tocava “garantir les institucions i els drets” de la ciutadania: “Tenim una tasca enorme, és l'hora de defensar la democràcia i no acceptar amenaces”.
Diverses ONGs com Greenpeace o Human Rights Watch (HRW) van mostrar la seva alarma davant la victòria de l'ultradretà i van exigir “vigilància i respecte dels Drets Humans", dels quals tantes vegades s'ha burlat el futur president. Sense anar més lluny, diumenge passat, en un dels seus últims discursos incendiaris: “No tindreu més ONGs per sadollar la vostra gana. Serà una neteja mai vista en la història de Brasil”.