Cargando...

Intent fallit de despolititzar la commemoració del 17-A

Tot i la insistència en centrar l'homenatge en les víctimes i les seves famílies, la presència del rei Felip VI ha protagonitzat el to dels actes, amb desplegaments de pancartes en contra de la seva presència i crits a favor del monarca. La manifestació dels CDRs i la pro-monàrquica s'han trobat a les Rambles just després que finalitzés l'acte oficial.

Publicidad

Decenas de personas han participado en la marcha que recuerda a las víctimas del atentado en Catalunya del 17A. | EFE / Quique García

barcelona, Actualizado:

Una mica més tard de les 10:30h ha començat l’acte institucional que l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat a la plaça Catalunya per recordar l’atemptat que va sacsejar Barcelona fa un any. Austera i breu, la commemoració conduïda per la periodista Gemma Nierga ha consistit en la interpretació de "El cant dels ocells" com a introducció, seguida de la lectura d’un text de John Donne en les vuit llengües que parlaven les víctimes de l’atemptat i han tancat l’acte les cançons "Somewhere over the rainbow"; "Imagine", de John Lennon; "Hallelujah", de Leonard Cohen i "Qualsevol nit pot sortir el sol", de Jaume Sisa.

Publicidad

Barcelona s’ha llevat amb dues pancartes contràries a la presència del monarca a la ciutat, una a plaça Catalunya i l’altra a la Rambla. Abans que comencessin els actes de commemoració, el Partit Popular ja havia fet la petició formal de la retirada d’aquestes pancartes, que també han reunit grups de manifestants pro-monàrquics que en volien la desaparició. Finalment, els Mossos d'Esquadra només han assegurat que la pancarta no caigués i han desistit de treure-la. Queda oberta la incògnita sobre qui ha ordenat a Mossos la retirada que no s'ha executat fins el final. Així, fins i tot abans que la comitiva de l’Ajuntament sortís del Consistori, ja s’anunciava un matí amb força moviment polític.

Click to enlarge
A fallback.

Inevitablement la marxa dels CDR s’ha acabat trobant, al capdamunt de la Rambla, amb els pro-monàrquics que sortien de l’acte institucional i es tornaven a dirigir a Canaletes. L’encontre s’ha traduït en una guerra de banderes i acusacions mútues de polititzar l’acte que els mossos d’esquadra s’han afanyat a aturar.
Tot i que tots els partits havien declarat reiteradament la seva voluntat de centrar tota l’atenció en les víctimes i deixar de banda la política, pràcticament tots els seus representants han volgut fer declaracions després de l’acte. Des del govern de la Generalitat, Quim Torra ha fet una crida a participar en la manifestació que l’ANC i Òmnium Cultural han organitzat aquesta tarda davant la presó de Lledoners per mostrar el seu agraïment a l’ex-conseller Quim Forn, que estava al capdavant d’Interior quan hi va haver l’atemptat, i que ara es troba reclús pel referèndum de l’1 d’octubre.

El vice-president del Parlament no dóna la mà al rei

Segons informa Vilaweb, el vice-president del Parlament, Josep Costa, ha refusat donar la mà al rei Felip VI durant els actes d'homenatge a les víctimes. El monarca, ofès pel rei, no ha saludat a cap membre del govern català i s'ha dirigit directament a les famílies de les víctimes. Tal com explica el digital, el rei l'hauria dit a Costa que el seu gest no canviaria la situació política, però el vice-president l'hauria convidat a continuar. El president del govern central, Pedro Sánchez, no s'ha atrevit a saludar-lo després del seu gest. 

Publicidad