Contenido patrocinado
La Generalitat obre la commemoració del 25è aniversari del Procés de Barcelona amb un cicle de debats
El Departament d’Acció Exterior impulsa la iniciativa ‘Mediterrània +25’, que inclou una sèrie de diàlegs, seminaris, fòrums i la publicació d’un monogràfic
L’any 1995 va néixer l’anomenat Procés de Barcelona, un projecte col·lectiu per reforçar la cooperació i el diàleg entre la Unió Europea i els països de la conca mediterrània. La Declaració de Barcelona va constituir un pas decisiu cap a la consolidació de l’associació euromediterrània i la posterior creació de la Unió pel Mediterrani, l’any 2008. Des de Catalunya volem avançar en l’ambició de les polítiques euromediterrànies que facin front als grans reptes que ens depara aquesta nova situació amb una mediterrània més sostenible a l’horitzó 2030.
Diàlegs Mediterrània +25
La primera activitat prevista en el marc dels actes de ‘Mediterrània +25’ és el cicle Diàlegs Mediterrània +25, organitzada per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). La iniciativa proposa diferents conferències destinades a reflexionar sobre la nova política euromediterrània i a presentar propostes concretes sobre el futur de la regió.
El cicle es divideix en tres webinars: un primer sobre innovació i petites i mitjanes empreses, organitzat en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Funció Pública i el Departament d’Empresa i Coneixement; un segon sobre agenda urbana mediterrània, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat; i per últim un sobre els efectes econòmics de la COVID-19 en les relacions de la Unió Europea amb els seus socis mediterranis.
Altres activats previstes
Des de la Generalitat es promouran iniciatives dins dels actes previstos durant el mes de novembre en el marc de la commemoració institucional dels 25è aniversari de la Declaració de Barcelona. La Generalitat contribueix de manera activa en els diferents fòrums regionals previstos pel secretariat de la Unió pel Mediterrani i té previst el llançament d’accions que encoratgin i facilitin els intercanvis entre actors de la societat civil, programes i xarxes d’una i altra riba de la Mediterrània.
L’Estratègia Mediterrània MedCat 2030
La Mediterrània és una prioritat per a l’acció exterior catalana, per això la Generalitat va dissenyar l’Estratègia Mediterrània de Catalunya, MedCat 2030, una eina a mitjà i llarg termini per contribuir a un canvi en l’enfocament del projecte mediterrani a Europa, reforçar les relacions i els intercanvis entre els actors de les dues ribes i desplegar a la Mediterrània els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. Els eixos que guien l’Estratègia estan al servei de les societats que viuen i comparteixen un mateix espai mediterrani.