Público
Público

La Generalitat executa prop del 90% de les inversions pressupostades el 2023

Mas Guix assenyala que l'Estat tan sols va materialitzar la meitat de la inversió prevista en el quinquenni 2018 – 2022. La consellera també carrega contra "l'opacitat" estatal a l'hora de publicar les dades

La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, durant una roda de premsa
La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, durant una roda de premsa. Maria Asmarat / ACN

La Generalitat de Catalunya va executar un 87,2% de les inversions previstes en els pressupostos del 2023, segons les dades publicades aquest dimecres pel Departament d'Economia. En total, el Govern va invertir 1.672 milions del pressupost inicial d'inversions anualitzades per Catalunya. Es tracta d'una xifra que ascendeix fins a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus. L'executiu destaca que contrasta amb l'execució de l'inversió de l'Estat a Catalunya.

Si es comptabilitzen els projectes finançats amb recursos provinents de la Unió Europea, la Generalitat i els ens públics que en depenen van executar un 90% de la inversió prevista, és a dir, nou de cada deu euros. La conselleria que encapçala Natàlia Mas Guix ha remarcat que en l'últim any es va accelerar el desplegament dels fons europeus, i que s'estendrà fins al 2026.

Tenint en compte els fons europeus, el Govern de la Generalitat de Catalunya va invertir durant l'últim any l'equivalent a 274 euros per català, 60 més que l'exercici anterior. En relació amb el PIB, el grau de compliment de les inversions es va enfilar fins al 0,79%, gairebé duplicant així la xifra del 2018.

La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, ha ressaltat que durant l'últim any va continuar la "recuperació progressiva" després del "sotrac" que va suposar la crisi financera. Segons el departament les xifres d'inversió del 2023 van tornar a ser les més elevades de l'última dècada, ja que van superar les del 2022. Les xifres són encara provisionals i poden variar lleugerament.

Mas Guix carrega contra l'Estat

El grau de compliment de les inversions del 2023 va ser similar al del quinquenni 2018 – 2022, quan l'execució es va situar de mitjana en el 86,8%, segons els càlculs del Govern. En aquest sentit, la consellera ha contrastat les dades de la Generalitat amb les del govern espanyol. Mas Guix ha assegurat que en aquest mateix període l'Estat tan sols va materialitzar la meitat de la inversió prevista. "Ha deixat d'invertir més de 4.000 milions", ha dit.

Segons les últimes dades corresponents al primer semestre de l'exercici passat, tan sols va complir amb un 16,3% de les inversions previstes a Catalunya. Mas Guix ha carregat contra l'"opacitat" a l'hora de publicar les dades i ha assegurat que és "del tot inacceptable". I ha assegurat que el sistema de finançament "limita la capacitat" de destinar més recursos. "Només tenint la clau de la caixa podrem garantir una inversió pública adequada", ha dit sobre el finançament singular.

Salut concentra gairebé el 30% de les inversions

Per departaments, Salut va concentrar un 29,9% del total d'inversió del Govern, amb 646 milions, seguit de les polítiques en matèria de transports (571,4, un 26,4% del total), seguit d'educació (200,2, un 9,3%), telecomunicacions (138,9, un 6,4%), habitatge (116,9, un 5,4%) i recerca i innovació (79,6, un 3,7%). Pel que fa a actuacions més destacades, trobem les obres del tram central de l'L9 (83,5 milions), l'ampliació del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona (68,3), l'ampliació de l'Hospital del Mar (61,2), compres de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (40,7) o la rehabilitació del Clínic (36,6).


¿Te ha resultado interesante esta noticia?