política penitenciària
La Fiscalia s'acarnissa amb Cuixart i li nega un permís de 72 hores per "falta de penediment"
El ministeri fiscal denega la sortida de la presó al president d'Òmnium i ho justifica per la gravetat del delicte pel qual ha estat sentenciat pel Tribunal Suprem i l'equipara a tipologies delictives com "l'homicidi o l'agressió sexual". A diferència del primer cop, el consentiment de l'òrgan judicial és necessari en aquesta segona petició d'alliberament temporal de Cuixart
Publicidad
barcelona, Actualizado:
La fiscalia s'ha oposat a la concessió d'un permís penitenciari de 72 hores per a Jordi Cuixart perquè el considera "prematur" i per "manca de penediment" del president d'Òmnium. El ministeri públic argumenta que atorgar permisos "excessivament anticipats" no compleixen amb l'efecte "d'intimidació al conjunt de la societat" i al propi condemnat per dissuadir-los de cometre "delictes greus, com és aquest cas". La fiscalia també remarca que Cuixart "no ha fet cap programa de tractament". La junta de tractament de Lledoners va acordar el 24 de gener un permís de 72 hores per a Cuixart que haurà de ratificar el jutjat de vigilància penitència. Cuixart ja va gaudir d'un permís de 48 hores aprovat pel Servei de Classificació de la Generalitat.
Publicidad
També ho considera "injustificat", per la falta d'assumpció dels fets delictius i l'absència de penediment, i "improcedent", ja que no ha seguit cap programa de tractament que permeti entendre que ja ha estat "reeducat". Per al ministeri públic resulten "definitives" a l'hora d'oposar-se a aquest permís les manifestacions de Cuixart, tant en el seu torn d'última paraula en el judici en el Suprem com les que recull l'informe del psicòleg de la presó, en el sentit que "ho tornaria a fer".
Només per les vies que marca la "generosa" Constitució
En el seu escrit, el fiscal marca les pautes perquè Cuixart pugui gaudir d'un permís de més de 48 hores: és "indispensable" una bona evolució en el seu tractament, que no s'aconseguirà, adverteix, fins a la realització i favorable valoració d'un programa específic d'acord amb el delicte de sedició.
Cuixart va ser el primer dels presos polítics independentistes -condemnats pel Suprem després del judici a la cúpula del procés- a gaudir, el 16 de gener passat, d'un permís penitenciari de dos dies -que només requereix el vistiplau dels serveis de classificació de la Generalitat-, una vegada ja havia complert una quarta part de la pena. Un cop gaudit d'aquest permís, la Junta de Tractament de la presó de Lledoners va proposar concedir una altra sortida a Cuixart, de 72 hores, per la qual cosa en aquest cas ha de ser ratificat pel jutjat de vigilància penitenciària.
Publicidad
LâEstat manté la via repressiva i lâús de la justÃcia per fer venjança. Segons la fiscalia en @jcuixart no sâha penedit. De què? De defensar drets i lâautodeterminació? No hi renunciarem mai. Que es penedeixen ells de la violència i la repressió! https://t.co/rGJmF441EU
— Marcel Mauri de los Rios (@marcelmauri) January 31, 2020
Òmnium defensa que Cuixart no s'ha de penedir de res
Òmnium Cultural ha emès un comunicat defensant que el seu líder "no s'ha de penedir de res". Per a l'entitat, la posició de la Fiscalia evidencia que l'estratègia repressiva de l'Estat "no s'atura en cap moment": "Cuixart té dret com a pres polític a demanar permisos i, tal com ha manifestat, no té cap intenció de renunciar-hi, com tampoc no renunciarà mai als drets que li corresponen".