Cargando...

VAGA DE VITICULTORS Els preus baixos del raïm enterboleixen l’inici de la verema i sacsegen els viticultors i els cellers catalans

Una collita superior a la de la campanya passada i de bona qualitat ha fet que les grans companyies, com Freixenet i Codorniu, hagin decidit pagar 30 cèntims per quilo. Els productors convoquen una vaga de recollida el pròxim 5 de setembre. Les organitzacions agràries reclamen limitar el creixement de la superfície de vinya per equilibrar l’excés d’oferta davant l’estancament de les vendes.

Publicidad

La recollida del raïm a un camp del Penedès. Àlex Recolons

barcelona, Actualizado:

L’inici de la verema a Catalunya es presentava amb bones perspectives gràcies a una collita lleugerament superior a la de la campanya passada i unes bones condicions del raïm. Però aquests auguris positius s’han truncat per la decisió d’algunes empreses comercialitzadores, com Freixenet i Codorniu (ara en mans estrangeres) de pagar els pagesos només 30 cèntims per quilo de raïm destinat al cava. Aquest preu suposa un descens del 28% en relació a l’any passat i representa la cotització més baixa des de 1998. El fet va provocar una mobilització dels productors el 14 d’agost a Vilafranca del Penedès i la convocatòria d’una vaga general de recollida de raïm pel pròxim 5 de setembre. 

Publicidad

“Amb aquests preus, la nostra producció és inviable i anem cap a la ruïna”

Click to enlarge
A fallback.

Les mateixes previsions optimistes es donen en la qualitat del raïm. “La calor ha fet que les afectacions de fongs i plagues siguin mínimes”, indiquen. Però la taca a aquesta bonança ha aparegut en forma de preus. Sense una cotització digna desapareix el prestigi del vi i de les denominacions d’origen catalanes. Aquest és el missatge que van compartir Unió de Pagesos, l’Associació de Viticultors del Penedès i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) en la concentració que van realitzar el passat 14 d’agost a Vilafranca del Penedès. A més, lamenten que amb “aquests preus, la nostra producció és inviable i anem cap a la ruïna”.

Qualitat sense recompensa

Els productors recorden que els darrers anys han apostat per millorar la qualitat a través de la viticultura ecològica i amb mètodes de lluita naturals contra les plagues. L’elecció representa un increment dels costos de producció, que ara es queda sense recompensa. L’estratègia de les grans empreses de comprar el raïm per a cava a un preu tan baix s’ha vist encoratjada per la negativa del Ministeri d’Agricultura a limitar la superfície de vinya, tal com havia sol·licitat el Consell Regulador del Cava. D’aquesta manera, les hectàrees emparades en la DO Cava han passat de les 33.000 a les 39.000 en pocs anys, augmentant la capacitat potencial de recol·lecció en 72 milions de quilos.

Publicidad

Els pagesos convoquen una vaga general el 5 de setembre. No recolliran ni un gra de raïm i bloquejaran els accessos als grans cellers. 

Aquests condicionants perjudiquen la competitivitat dels viticultors catalans respecte a altres DO de l’Estat espanyol. Així ho explica l’organització agrària JARC, qui assegura que “el desfasament durant les dues últimes campanyes entre un creixement de l’11% de la superfície i les vendes, que només ho han fet un 4%, demostra el desequilibri entre l’oferta i la demanda”. JARC parla d’un procés de “banalització del cava” per part dels grans cellers, que “busquen la rendibilitat en la comercialització de grans volums a preus baixos”.

Publicidad

El suport dels cellers petits

Des del Consell Regulador de la DO Terra Alta s’ha donat suport a les reivindicacions dels viticultors. En un comunicat, l’entitat afirma que “els pagesos no poden assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018”. En la mateixa línia es manifesta Corpinnat, la marca formada recentment per petits cellers del Penedès que opten pels vins escumosos de qualitat i que s’han desmarcat d’altres empreses, que són les que paguen 30 cèntims per quilo de raïm als productors.

“L’actitud de les grans empreses cavistes atempta i ensorrarà el futur de la pagesia”

Publicidad

Un altre firma que també s’ha posicionat és la penedenca Juvé & Camps. La companyia de Sant Sadurní d’Anoia ha anunciat que pagarà entre 60 i 70 cèntims per quilo als viticultors. En aquest sentit, precisa que “sempre hem apostat per uns elaborats de prestigi procedents de proveïdors estratègics dels quals valorem l’esforç i respectem el preu de compra per afavorir el futur del sector”.

Publicidad