Cargando...

HABITATGE

Els pisos turístics es reconverteixen per no anar-se'n en orris

Gairebé sense visitants per la pandèmia, s'ha posat fi a les altes rendibilitats, així que com a mínim el 60% d'aquests apartaments busquen ara inquilins més estables. Molts només per a uns pocs mesos, el que ha posat en alerta  l'Ajuntament i les plataformes en defensa del dret a l'habitatge

Publicidad

Apartaments turístics al Clot. MIGUEL VELASCO ALMENDRAL.

barcelona,

Cercar pis de lloguer a Barcelona ja no és el que era. En els portals immobiliaris segueix havent-hi el de sempre -habitatges amb mobles o sense, atrotinats o amb bona pinta, i sovint a preus impagables per a molta gent-, però una nova categoria ha inundat el mercat: els pisos turístics que busquen inquilins a mitjà i llarg termini per no enfonsar-se davant la falta de turistes que ha motivat la pandèmia del coronavirus. Per les seves fotos els reconeixereu, perquè molts propietaris s'han limitat a mantenir les mateixes imatges cuidades al detall que utilitzaven quan intentaven seduir els turistes.

Publicidad

Molts antics pisos turístics ara s'ofereixen per lloguers mensuals de 1.000 o 2.000 euros

Click to enlarge
A fallback.

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) detalla que més de 5.900 habitatges d'ús turístic (HUT en les seves sigles en català), que representen el 62% del otal, han deixat de prestar serveis turístics de curta estada des de l'inici de la pandèmia. Segons el president d'Apartur, Enrique Alcántara, han optat "per allotjar un altre tipus de gent, com a estudiants que s'estaran 11 mesos, o un perfil més residencial perquè es quedin cinc anys". Concreta que els primers a fer-ho han estat "els pisos menys cèntrics", com els de Nou Barris o Sarrià. Són els que ja no eren tan rendibles com els del centre, qui sap quan tornaran a ser-ho, i a això s'hi afegeix que el 60% dels beneficis de l'lloguer residencial estan bonificats quan cal retre comptes amb Hisenda.

La pandèmia ha posat contra les cordes el model turístic de Barcelona, però Alcántara sosté que "no hi havia excés d'oferta" de pisos turístics, i sobretot després de l'ofensiva municipal contra els il·legals. Després d'un estiu amb una ocupació del 20% com a molt, a Apartur ara mostren la seva inquietud pel futur dels 5.000 llocs de treball directes. "Necessitem ajuda per sostenir-los allargant els ERTO [per ara segueixen fins el 31 de gener] i per pagar les seves cotitzacions socials", reclama.

Publicidad

Per la seva banda, Óscar López manté per a turistes els seus vuit pisos a la Sagrada Família i les Corts. "No ens plantegem passar-los al lloguer residencial, perquè sabem el que són els impagaments i l'enorme tardança amb els desnonaments", assevera, de manera que prefereix "ser pacient i esperar que la situació canviï". En la seva opinió, "val més perdre durant cinc mesos que tenir el risc de perdre durant cinc anys", que és el que dura com a mínim un contracte de lloguer estàndard.

Lloguer per uns mesos

No obstant això, en molts anuncis s'especifica que els lloguers són per entre 32 dies i 11 mesos, o durades intermèdies -com fins a la primavera, potser esperant una recuperació turística-. A la immobiliària ShBarcelona calculen que sobre el 60% dels propietaris han decidit llogar el seu pis per temporada, i sobre el 40% per a llarga estada. El lloguer de temporada també està regulat en la Llei d'arrendaments urbans. Alcántara recalca que és "perfectament legal" i que els pot anar bé, per exemple, als estudiants que estan durant el curs a la ciutat, però admet que "és veritat que cal assegurar-se que s'estan destinant a residència temporal". És aquest punt el que ha posat en alerta a les entitats que tracten de preservar el dret a l'habitatge i a l'Ajuntament.

Publicidad

Jaime Palomera: "Tenim una finestra de oportunitat per recuperar aquests habitatges. No estem dient que perdin la propietat; estem dient que es destinin al lloguer a preus raonables i assequibles"

El portaveu de Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, diu que el lloguer de temporada es fa per a una estada per treball, mentre es fan obres a casa ... i que la durada es pot pactar i és lliure. "El que el diferencia del lloguer ordinari és que no és per a habitatge habitual. En ciutats com Barcelona, no hi ha una mobilitat que justifiqui el lloguer de temporada i, sabent això, evidentment s'està cometent una il·legalitat massiva", defensa. Davant d'això, demana a la Generalitat i a l'Ajuntament sancionar aquestes pràctiques i retirar la llicència als pisos turístics que no es destinin al turisme. "Tenim una finestra de oportunitat per recuperar aquests habitatges. No estem dient que perdin la propietat; estem dient que es destinin al lloguer per als veïns a preus raonables i assequibles", recalca.

Publicidad

Segons la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, els contractes de lloguer de temporada "no són il·legals perquè estan contemplats en la llei", però considera que "se n'està fent un ús fraudulent". Un inquilí a qui li facin un contracte de temporada tot i ser per a habitatge habitual ara només pot recórrer al jutjat. "No en tenim cap eina administrativa que permeti a l'Ajuntament fer inspeccions", afirma, amb el que ha reclamat a la Generalitat que el consistori pugui iniciar un pla d'inspeccions que permeti comprovar què s'està fent amb els contractes de temporada i "reparar la mala pràctica o sancionar" en cas que hi hagi ús fraudulent. Martín assegura que el Govern treballa en un decret per fer-ho possible, però el Departament de Territori i Sostenibilitat no ho confirma.

D'altra banda, el Consistori ha suspès un any l'atorgament de llicències per llogar habitacions a turistes després d'un decret de la Generalitat que ho permet perquè considera que "no evita l'especulació". En l'últim ple, el govern d'Ada Colau s'ha compromès a regular pisos i habitacions turístiques per prioritzar l'ús residencial dels immobles.

Publicidad

Baixaran els preus de lloguer?

A hores d'ara de la pandèmia és difícil fer pronòstics. Segons Franck Anaïs (ShBarcelona), "hi ha uns 19.000 habitatges per llogar a Barcelona i la demanda ha baixat un 30-40%", de manera que "aquest desequilibri ha provocat una baixada de preus". Idealista indica que a l'agost el metre quadrat era a 16 euros, un 9% menys respecte a el pic assolit al maig (17,6 euros). En Territori estimen que una major oferta "pot ajudar a contenir o reduir el preu". Cal veure l'impacte de la llei de regularització dels lloguers que just ha començat a caminar. Malgrat que veu "molta resistència" a baixar preus, la regidora Lucía Martín opina que moderaran amb la llei i la possible recuperació de pisos turístics per a ús social.

Publicidad