coronavirus
Els nous pobres de la pandèmia: de l'economia submergida i la precarietat al desemparament
Serveis socials, oenegés i col·lectius socials alerten sobre l'emergència amb la crisi de nous col·lectius d'exclusió entre els quals destaquen els treballadors precaris expulsats de sectors com l'hostaleria i el comerç i els qui subsistien en activitats informals, mentre es dispara la necessitat d'ajuda entre els més grans i les famílies monoparentals, creix el sensellarisme i comencen a abundar els joves sense recursos.
Publicidad
saragossa, Actualizado:
"Pandèmia" comença per p, com "pobresa", el major i més greu dels efectes secundaris del coronavirus que desemboca en la mort de desenes de milers de persones. Des del primer dia, i cada dia que passa amb major intensitat, aflora una realitat esferaidora segons la qual més d'un milió i mig de persones necessita ajuda per poder menjar i una xifra similar la requereix per pagar la llum mentre el sensellarisme persisteix.
Publicidad
Un de cada cinc espanyols es veia obligat a sobreviure amb menys d'aquests diners abans de la pandèmia, i la situació no ha fet més que empitjorar d'ençà que aquesta va impactar en la fràgil estructura social i econòmica del país, segons revela el Monitor d'Impacte de la Covid-19 sobre els Serveis Socials" que cinc universitats espanyoles han elaborat per a l'INAP (Institut Nacional d'Administració Pública) sota la coordinació d'Inés Calzada, especialista en Metodologia de les Ciències Socials de la Complutense.
Treballadors precaris del sector serveis: la rotació del nou pobre
"Amb el confinament van començar a arribar als serveis socials persones que mai havien estat usuaris, principalment vinculats a l'economia submergida i també treballadors precaris que havien perdut la seva ocupació", explica Ana Lucía Hernández, professora de Treball Social a la Universitat de Saragossa i una de les autores de l'informe.
Economia submergida: el sector de més pes al país fa aigües
Diferents estudis estimen a l'entorn del 20% del PIB el pes de l'economia submergida a Espanya, amb una forquilla del 17,9% al 24,5% segons els estudis recopilats per Funcas, un fet que significa que es tracta del principal sector del país. I el confinament el va parar en sec, un fet que va deixar a àmplies capes de la població sense cap mena d'ingressos o els va reduir dràsticament.
Publicidad
Creix l'afluència de la gent gran en els serveis socials
"La gent gran i els dependents sempre han format part dels col·lectius d'usuaris", assenyala Hernández, que crida l'atenció sobre com la seva demanda d'ajuda i cures s'ha disparat amb la pandèmia.
En un primer moment, amb el confinament, van ser relativament habituals les baixes de gent gran als serveis com l'atenció a domicili per dos motius: la família estava més a casa i hi havia rebuig al fet que entressin en ella persones alienes als convivents per temor als contagis. Això, malgrat que en tot el país es van implementar xarxes de suport emocional, amb trucades telefòniques freqüents per interessar-se pel seu estat, i també tasques d'intendència com les relacionades amb la compra setmanal, va alliberar recursos per atendre nous usuaris, com els que van deixar de tenir accés a una alimentació econòmica amb el tancament dels centres de dia.
Publicidad
"Ara tornen els primers i es mantenen els segons. La majoria dels quals van deixar de tenir atenció van patir una deterioració que fa que ara requereixin suport.
"Durant el confinament sorgeix un perfil de persona gran que viu sola [i] que fins a aquest moment es relacionava amb la resta del veïnat, [però] quan es produeix el confinament la situació s'agreuja perquè no saps si estan bé", explica un treballador dels serveis socials madrilenys, ja que "el teixit social que fins al moment cuidava d'aquestes persones majors no pot continuar fent-ho". En aquests casos, pobresa i solitud se superposen.
Publicidad
Les dones que lideren una família monoparental des de l'infratreball
El III Informe sobre els Serveis Socials a Espanya del Consell General del Treball Social assenyala a "una dona, d'origen espanyol, amb estudis secundaris, amb càrregues familiars i amb un cert grau de cronicitat en les intervencions socials d'aquest o altres sistemes de protecció" com el perfil mitjà de l'usuari dels serveis socials. És una descripció de la dona de baixes rendes que està al capdavant d'una família monoparental, un grup la presència del qual també ha crescut amb la crisi provocada entorn de la pandèmia.
Comença el degoteig dels joves emancipats
La presència dels joves és escassa entre els col·lectius als quals la crisi de la pandèmia ha submergit en la pobresa malgrat la intensitat amb la qual estan patint els seus efectes, amb 300.000 expulsats del mercat laboral en el que va d'any.
Publicidad
El sensellarisme es dispara amb la crisi pandèmica
"Mentre no es podia sortir de casa hi havia gent que no estava en cap casa" explica Hernández, que assenyala als sense sostre com un altre dels grups centrals de víctimes de la crisi. Es tracta d'una altra de les avaries socials del país, en el qual el vertiginós empobriment que l'aturada de l'economia ha provocat en la societat espanyola i la lentitud en la implementació d'alguns dels pal·liatius està provocant un constant augment de les persones sense sostre.
"I el fred arriba ja", recorda, mentre els campaments de persones sense llar proliferen per la ciutat: n'hi ha sota els ponts de Ferro i de Santiago i a la passarel·la de la Unió, a la vora de l'Ebre; una dotzena de sense sostre viu en el quiosc de La Almozara i més de trenta acampen al parc Bruil i als voltants de La Romareda mentre els desallotjats de l'hotel Sant Valero romanen al costat de l'edifici de l'IASS (Institut Aragonès de Serveis Socials).
Publicidad
"La gent que treballava a l'economia submergida, a la ferralla i als rastres, per exemple, ara no pot fer res. Molts són al carrer, pràcticament no hi ha ajuda i els albergs estan plens", assenyala, al mateix temps que adverteix dels problemes que els retards i les condicions de l'IMV (Ingrés Mínim Vital) i del salari social autonòmic de transició cap a aquest provocaran entre els qui aconsegueixen llogar pisos en grup. "Quedarà molta gent fora", diu, en limitar-ho a dos beneficiaris per domicili.
Els serveis socials també pateixen amb la pandèmia
"Es cobreixen [les demandes], però es demoren més de l'habitual, perquè som els mateixos, hi ha el doble de demanda i no donem proveïment", explica un treballador social d'Andalusia, en un exemple de com la pandèmia ha alterat el funcionament dels serveis socials.
Publicidad
L'informe ressenya com amb el confinament i les seves conseqüències "s'ha vist afeblida tota l'atenció que és més pròpia al treball social", la qual "juga un paper central en la prevenció de l'exclusió social i en la construcció de societats inclusives: el suport a la dependència, els programes formatius de reforç dirigits a població vulnerable, tant a menors com a població adulta, els projectes de treball social en grup i finalment els programes d'intervenció comunitària".
Juntament amb això, afegeix el document, "la sobrecàrrega generada per les noves persones demandants, unida a la dificultat de fer entrevistes o visites en persona, ha alentit la tramitació d'algunes ajudes, entre la qual s'esmenta especialment les relacionades amb la Dependència i els enormes retards soferts per les valoracions" d'aquesta.
Publicidad
"Els treballadors dels serveis socials van patir una sobrecàrrega emocional", en aquesta etapa inicial, explica la professora, mentre que ara, davant la segona ona de la pandèmia, tercera en alguns territoris, "la sensació més present és la incertesa pel que passarà, tant amb l'evolució de la malaltia com amb la de la societat". "Se senten més preparats per afrontar el que vingui, però hi ha molta incertesa sobre el que ve", afegeix.