Cargando...

Els estudiants de les universitats catalanes reproven la monarquia espanyola

La plataforma Fora el Borbó agafa el relleu de la Universitat Autonoma de Madrid i organitza un referèndum a la UPF i la UB, que demà també se celebrarà a la UPC i, després de nadal, a la UAB. Els estudiants esperen que altres institucions i àmbits de la societat reprodueixin el seu exemple. El moviment estudiantil debat sobre si aquest moviment, que ja han abraçat 33 universitats d'arreu de l'Estat, qüestiona els resultats de l'1-O. 

Publicidad

Taula de votació del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. @ForaBorbo

barcelona, Actualizado:

"Estàs a favor d'abolir la Monarquia com a forma d'Estat i instaurar una República? En cas afirmatiu, estàs a favor de l'obertura de processos constituents per decidir quin tipus de República?". Aquestes són les preguntes que els estudiants del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) tenen la possibilitat de respondre a les urnes. També els de diverses facultats de la Universitat de Barcelona (UB), o els estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya aquest dimecres i els de la Universitat Autònoma de Barcelona després del nadal, segons ha pogut saber Públic. Ja són un total de 33 institucions acadèmiques de tot l’Estat que s’han sumat a la proposta, impulsada des del moviment estudiantil de la Universitat Autònoma de Madrid; noves generacions que reclamen el seu dret a tenir veu en un debat obert, lligat i tancat ara fa quaranta anys.

Publicidad

“La gent que va votar la constitució té mínim uns 61 anys. Nosaltres també volem decidir”, explica la Laura Largo, estudiant del grau d’Economia, Filosofia i Política de 18 anys. Com ella, una seixantena d’estudiants catalans s’han organitzat en la plataforma Fora el Borbó, un clam molt proper al que el republicà Joan Tardà va proferir en un acte contra la Constitució l’any 2008 i que en aquell moment va portar a més d’un a posar-se les mans al cap. En la iconografia de la plataforma, corones cremant, com les fotografies del rei que simpatitzants de l’Esquerra Independentista van encendre l’11 de setembre de 2016 i que van provocar una investigació de l’Audiència Nacional. "Ja no estem en el mateix context polític", explica Largo, qui només porta dos mesos a la universitat i ja està implicada en aquest moviment.

Click to enlarge
A fallback.

Un dels portaveus de la plataforma, Pablo Acedo, explica que l’objectiu d’aquest referèndum és referenciar la comunitat universitària i els joves com a part legítima del debat: "Volem recuperar l’esperit que ha tingut la joventut al capdavant dels canvis socials", explica. De moment, aquest moviment és simbòlic i no té conseqüències materials, però per a Acedo ha de servir de palanca per generar posicionaments en altres àmbits, com ja ho va fer el Parlament de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona, que van reprovar la monarquia en plenari.

Un referèndum sense consens entre estudiants catalans

Però les universitats no són fets aïllats de la societat. I això val tant per debatre sobre les qüestions polítiques vives al seu entorn com per confrontar-se amb els conflictes que distancien els blocs. Des de la plataforma Fora el Borbó asseguren ser un moviment que no està lligat als partits polítics: “Volem mantenir l’autonomia del moviment estudiantil i evitar quedar diluïts”, explica Acedo. Dels estudiants que guarden les urnes darrere la taula de votació, només ell forma part de les organitzacions polítiques que existeixen a la universitat. Tots ells, asseguren haver-se compromès amb la plataforma perquè se senten exclosos d’un debat que els interpel·la directament com a generació: “S’ha obert una esquerda per canviar el règim del 78 i per obrir processos constituents respecte qüestions econòmiques, sobre el deute, sobre com posar fi a la precarietat laboral...”, diu l’estudiant.

Publicidad