Cargando...

Els creuers tornen a les xifres prèvies a la Covid sense mitigar el seu impacte ambiental

Els creueristes que van passar per Barcelona el juliol van ser gairebé els mateixos que el mateix mes del 2019. Les companyies del sector amb més força al Port de la ciutat no han modificat les seves pràctiques contaminants, segons un rànquing conegut aquesta setmana. La taula entre administracions per regular l'activitat tot just ha arrencat, però està lluny de tancar acords

Publicidad

Un creuer de la companyia MSC al Port de Barcelona, en una imatge d'arxiu. — Jordi Pujolar / ACN

barcelona,

Definitivament, aquest estiu ha estat el del retorn del turisme de masses a Catalunya i a Barcelona. Les dades constaten que la davallada de visitants provocada per les restriccions pandèmiques ja ha quedat enrere. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), durant el juliol Catalunya va rebre 2,47 milions de turistes, una dada superior al mateix mes del 2019. La recuperació dels visitants ha arribat a tots els sectors, també el dels creuers, un dels més qüestionats a Barcelona pel seu impacte ambiental i els perjudicis que genera sobretot als veïns de Ciutat Vella. En concret, el mes passat van passar per la ciutat 347.969 creueristes, gairebé els mateixos que els registrats els juliols del 2019 (358.760) i 2018 (351.600), els dos únics en què el còmput anual va superar la xifra dels 3 milions.

Publicidad

Paral·lelament, tot i la promesa d'haver adoptat mesures per adaptar-se a l'emergència climàtica, la realitat és que els grans vaixells de passatgers que passen per la capital catalana segueixen sent molt contaminants, com ha tornat a demostrar un estudi presentat aquesta mateixa setmana per l'associació mediambiental alemanya Nabu.

Click to enlarge
A fallback.

MSC, Costa Cruceros i Royal Caribbean, amb molta presència a Barcelona, són tres de les companyies més contaminants

Tres de les companyies que obtenen pitjor puntuació mediambiental -una classificació que s'obté a partir de les mesures que han implementat- són MSC, Costa Cruceros i Royal Caribbean, que justament són de les que més pes tenen al Port de Barcelona. Segons subratlla l'organització ecologista, però, pràcticament no han donat passos per reduir les seves emissions, un fet que contribueix a mantenir l'elevadíssima contaminació de la infraestructura catalana, que segons un estudi del 2019 era el port més contaminant d'Europa.

Publicidad

També ha reaccionat Ecologistes en Acció, en el seu cas amb propostes concretes perquè realment hi hagi una reducció de la contaminació generada pel sector. A través d'un comunicat d'aquesta setmana, l'ONG ha reclamat "la prohibició immediata de l'ús de combustibles pesats, que s'aturi la construcció de noves terminals de creuers i un pla ambiciós de decreixement del sector". L'objectiu final, però, seria avançar cap a "l'eliminació a curt termini d'aquesta indústria creurística per ésser incompatible amb els objectius climàtics, la protecció prioritària de la salut de la població, la necessària reducció del consum energètic i la transició urgent a un turisme sostenible i socialment just".

Colau aposta per un decreixement

El passat 18 de juliol va celebrar-se la primera reunió de la taula d'estudi sobre la regulació dels creuers a Barcelona, en què participen el Consistori, la Generalitat, el Govern espanyol i el Port. L'organisme, creat fonamentalment a petició de l'Ajuntament, està ara mateix molt lluny d'arribar a acords significatius i les posicions són força divergents, especialment entre Barcelona en Comú -que aposta pel decreixement del nombre de vaixells i dels visitants- i Junts, que presideix el Port a través de Damià Calvet.

Publicidad

Ecologistes en Acció vol que s'aturi la construcció de noves terminals de creuers

En aquesta primera trobada, l'alcaldessa, Ada Colau, va proposar rebaixar a la meitat els creueristes que visiten Barcelona en temporada alta, que s'allarga en els sis mesos compresos entre maig i octubre, quan els turistes en vaixell oscil·len entre els 355.000 i els 400.000 mensuals -segons les dades del Port de 2019. Paral·lelament, Colau també defensa que la mitjana diària de creueristes no superi els 10.000 -una xifra que se sobrepassa la major part de les jornades de la temporada alta- i que com a màxim hi pugui haver a la ciutat tres creuers al dia, una mesura que ja s'ha implementat a Palma.

Publicidad

Colau vol rebaixar a la meitat els creueristes durant la temporada alta i fixar un límit de 3 creurs al dia

El Port de Barcelona, però, no comparteix les posicions dels Comuns. El seu president, Damià Calvet, defensa que els creuers donen un "benefici indiscutible" a Barcelona i que la línia de treball de l'ens passa per limitar el nombre de terminals d'aquest tipus de vaixells i per ubicar-les més lluny del centre de la ciutat, en la línia d'un acord de 2018 entre les quatre administracions ara presents a la taula. De fet, n'hi haurà set, quan fa pocs anys la intenció és que s'arribés a les 13 terminals.

Publicidad

"Problema tot l'any"

Molt abans que Barcelona en Comú comencés a reclamar i a pressionar per avançar cap a una limitació dels creuers, moviments socials i ecologistes de la ciutat ja denunciaven aquest tipus de turisme pels seus impactes negatius. L'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) advoca directament per la desaparició progressiva dels creuers. Segons destacava a aquest diari Daniel Pardo, un dels seus portaveus, el principal problema que generen és l'ecològic, per la contaminació de l’aire i de les aigües que provoca el trànsit d’aquest tipus de vaixells.

De moment, l'única realitat és que l'activitat ja funciona com abans de la pandèmia, sense que s'hagin implementat encara mesures que en limitin els diversos impactes que l'han posat en el focus de denúncia de moviments socials, ecologistes i d'algunes administracions.

Publicidad