Eleccions municipals Maragall supera per 5.000 vots Colau i serà el nou alcalde de Barcelona
ERC i Barcelona en Comú empaten a 10 regidors, mentre que el PSC dobla resultats i amb 8 regidors completa el podi. Manuel Valls (6), JxCat (5) i PP (2) completaran un consistori on no hi haurà la CUP, que es queda sense representació. Maragall obre la porta a parlar amb una Colau que demana formar un govern ampli i d'esquerres. Esquerra no tenia l'alcaldia de la capital del país des del 1939.
Publicidad
BARCELONA, Actualizado:
22 anys després, un Maragall tornarà a ser alcalde de Barcelona. Quan en l'ara llunyà 1997 un Pasqual Maragall en la seva plenitud política va decidir abandonar l'alcaldia de la capital catalana, segurament ningú podia imaginar-se que el seu germà Ernest arribaria al càrrec passades més de dues dècades i que ho faria encapçalant la candidatura d'ERC, una formació independentista. Però justament ha succeït això. Per menys de 5.000 vots, Esquerra ha superat Barcelona en Comú i ha guanyat les eleccions municipals a la ciutat, una situació que no es donava des del 1934, durant la II República espanyola.
Publicidad
Passaven pocs minuts de les dotze de la nit, quan l'encara alcaldessa, Ada Colau, ha comparegut amb el seu equip, per felicitar Maragall per la victòria. Les cares dels dirigents de Barcelona en Comú no enganyaven ningú i denotaven tristesa per la derrota, però Colau -que ha tornat a proclamar que "ha estat un honor ser la primera alcaldessa" de la ciutat- ha assegurat que els resultats "són molt bons". La gran notícia, però, és que ràpidament ha defensat la necessitat d'articular un govern "ampli, transversal i d'esquerres, que enviï un missatge d'esperança al món".
ERC s'ha situat en 160.000 vots i gairebé ha doblat l'11% rebut fa quatre anys -ha arribat al 21,4%-, mentre que Barcelona en Comú ha perdut 4,5 punts de suport i uns 20.000 vots. Una mostra de la igualtat viscuda la dona el fet que tot i ser l'opció més votada en el conjunt de la ciutat, ERC s'ha imposat només a dos districtes -l'Eixample, el més poblat, i les Corts-, mentre que Barcelona en Comú ho ha fet en sis -Ciutat Vella, Gràcia, Horta – Guinardó, Sant Andreu, Sant Martí i Sants-Montjuïc-, el PSC ha guanyat a Nou Barris i Barcelona pel Canvi – Ciutadans ho ha fet a Sarrià, el districte de major renda. Efectivament, Manuel Valls s'ha confirmat com l'opció de les elits.
Durant tot l'escrutini hi havia el dubte de si el PP mantindria la representació a l'Ajuntament de Barcelona, però finalment ho ha aconseguit i tindrà dos regidors. La candidatura encapçalada per Josep Bou ha obtingut, de fet, el 5,01% dels vots, és a dir que ha superat pels pèls el llindar mínim del 5% per entrar al consistori. Amb tot, el partit s'ha deixat gairebé 25.000 vots i quatre punts de suport respecte el 2015. En general, la jornada ha estat pèssima pel partit a Catalunya, quedant-se fora de molts ajuntaments i només l'han salvat els seus resultats a Badalona i Castelldefels, on ha tornat a ser la primera força i, sobretot en el primer cas, pot tornar a l'alcaldia.