Cargando...

Economia Quins són els perills que sobrevolen l’economia catalana?

Davant d’un menor augment del PIB, que en el darrer any ha crescut un 2%, els economistes recomanen una aposta per la demanda interna, la productivitat i emprendre les reformes fiscals pendents. Els especialistes creuen que l’excés d’oferta en l’àmbit mundial i el ‘reescalfament’ del sector immobiliari suposen una amenaça perquè es repeteixi un període de crisi.

Publicidad

Un imatge del Port de Barcelona. JOSEP RAMON TORNÉ

BARCELONA, Actualizado:

L’economia catalana continua creixent, però ho fa a un ritme menor que en trimestres anteriors. Així ho constaten les darreres dades de l’Idescat, l’institut estadístic de Catalunya, que analitza el comportament del Producte Interior Brut (PIB) entre els mesos d’abril i juny. En aquest període, l’indicador va augmentar un 2% en el darrer any, però només un 0,5% amb relació al primer trimestre d’enguany. En el seu comentari a l’informe, l’Idescat atribueix aquesta contenció a “la disminució de la formació bruta de capital en un context d’estabilitat del consum de les llars i de les administracions públiques”.

Publicidad

Estem a la fase final d’un model que va entrar en crisi l’any 2007”. És la realitat que dibuixa l’economista i professor de l’IQS Santiago Niño Becerra. En aquest sentit, assegura que “encara que no tingui sentit parlar d’economia catalana en un entorn postglobal, ningú pot escapar d’un període d’augment de l’endeutament per les amfetamines dels bancs centrals”. Aquests estímuls dels quals parla Niño Becerra, impulsats per uns tipus d’interès baixos, han tingut com a conseqüència un excés d’oferta en un entorn amb una capacitat de demanda limitada. Amb relació a Catalunya, l’economista aconsella fer cas del darrer informe de l’Eurostat, l’entitat estadística comunitària, que situa la regió com una de les més productives de la UE, amb una taxa de 116 sobre una mitjana de 100.

Click to enlarge
A fallback.

Més demanda interna

Aquest posicionament, tot i l’esgotament del model de creixement econòmic que vaticina Niño Becerra, permet que Catalunya tingui possibilitat de tirar endavant. Això sí, serà en el context d’una nova fase. En aquest escenari, l’economia catalana estarà limitada per la desconfiança empresarial per la situació política i una caiguda generalitzada de la demanda industrial. L’economista i professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), Gonzalo Bernardos, proposa una solució basada “a substituir les exportacions per un augment de la demanda interna”. Per fer-ho possible, planteja la necessitat que la Generalitat destini més recursos en àmbits com el de la sanitat i el de l’educació.

La precarietat social

Totes les anàlisis comparteixen la visió que el model econòmic que ha sobreviscut des de l’inici de la crisi està a punt de trencar-se. L’economista Sergi Cutillas, assessor econòmic de Catalunya en Comú, admet que la situació s’ha arrossegat per la respiració artificial insuflada pel Banc Central Europeu (BCE), que “ha augmentat els estímuls econòmics i ha mantingut uns tipus d’interès baixos”. Per a Cutillas, l’economia catalana pot sobreviure gràcies al consum intern, tot i que algunes situacions, com l’escalfament del sector immobiliari i els nivells alts d’endeutament privat fan veure el perill de reproduir una altra crisi.

Publicidad

Per la seva banda, els sindicats lamenten que el període de preus baixos dels darrers anys, amb una inflació que no arriba a l’1%, no s’ha traduït en una regularització dels sous dels treballadors, que no han pogut recuperar el poder adquisitiu previ a l’inici de la crisi.

Publicidad