Cargando...

Economia La ministra Calviño reclama una investidura ràpida de Sánchez per impulsar el teixit productiu de l’economia catalana

Ho ha fet en un acte de Foment del Treball on la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, suplica a l’Executiu central que “no ens facin escollir entre els nostres drets i llibertats i la nostra economia productiva”. La patronal, per la seva banda, coincideix amb el Cercle d’Economia a demanar una baixada d’impostos.

Publicidad

L'acte de Foment del Treball amb la presència de Nadia Calviño i Àngels Chacón. FOMENT.

BARCELONA,

La ministra d’Economia en funcions, Nadia Calviño, s’ha compromès davant els empresaris catalans a impulsar les reformes necessàries per impulsar el teixit productiu perquè “Catalunya continuï sent un dels motors econòmics d’Espanya”. Per fer-ho possible, ha demanat la complicitat del teixit empresarial i el suport del Govern per facilitar “una investidura ràpida” que permeti afrontar els reptes pendents. Calviño, que ha assistit a Barcelona a la presentació de l’informe Temes candents de l’economia catalana, realitzat per la consultora PwC, ha pres nota de les inquietuds dels empresaris, que han demandat estabilitat política i millores en les infraestructures per reactivar l’economia.

Publicidad

El compromís del Govern de l’Estat amb Catalunya s’exemplifica, segons Calviño, en les inversions al Corredor Mediterrani, una de les mesures més exigides pels empresaris en l’informe de PwC, en el qual ha destacat que el Ministeri de Foment ja ha licitat 2.000 milions d’euros del projecte, el què suposa un 13% de l’import total. A més, Calvino ha avançat que encara s’han de destinar 4.000 milions més a la infraestructura.

Click to enlarge
A fallback.

Inestabilitat econòmica per la política

Calviño, els empresaris i el Govern de la Generalitat, representat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han coincidit en els símptomes que pateix l’economia catalana en el període actual d’alentiment global, però han discrepat en les mesures necessàries per combatre-la. Chacón ha remarcat que “més enllà de les diferències polítiques s’ha de trobar una via d’enresa”, però alhora ha suplicat a Calviño que “no ens facin escollir entre els nostres drets i llibertats, pels quals ja hem pagat un preu molt car, i el desenvolupament del teixit empresarial. Perquè fer empresa també és fer país”. Aquest missatge de Chacón no ha rebut resposta de Calviño en la seva intervenció posterior. La ministra s’ha limitat a reafirmar el seu compromís amb Catalunya, recordant que és la comunitat que més ha visitat des que és ministra.

Emergència digital

En les conclusions de l’informe Temes candents de l’economia catalana, els empresaris han tornat a reclamar estabilitat política mitjançant un nou govern, en cap moment s’ha detallat quina és la fórmula d’executiu preferida, que aposti per millorar la productivitat i rebaixi la pressió fiscal. Una de les peticions més destacades, realitzades a partir de les dades de l’informe, és la que ha plantejat el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, que ha definit com a “emergència digital” l’estat actual de les empreses catalanes per adaptar-se al nou escenari productiu. Segons ha afegit, “processos com la robotització i l’automatització seran imprescindibles per competir perquè cada vegada més, la distribució està perdent valor”.

Publicidad

El resultat inversor a Catalunya en infraestructures és desolador i decebedor”. Així ha iniciat la seva intervenció el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que era l’amfitrió de l’acte. El president de Foment ha demanat a la ministra que “la pressió fiscal no recaigui exclusivament en empresaris i autònoms” i ha reclamat un pla estratègic per lluitar contra l’economia submergida que podria aportar 20.000 milions d’euros més de recaptació anual a l’Estat. Per defensar-se, Calviño li ha recordat que aquest pla ja està en marxa i que l’aposta per les infraestructures a Catalunya s’està consolidant.

Publicidad