Cargando...

DRET A L'HABITATGE Organitzacions veïnals donen el senyal d'alerta contra l'especulació immobiliària

Denuncien la compra de blocs sencers de pisos per part de fons d'inversió, que es desfan dels inquilins, reformen els habitatges i els revenen o lloguen a preus impossibles per als seus actuals habitants, obligant-los, en definitiva, a abandonar els seus barris.

Publicidad

Manifestació contra l'especulació immobiliària a la Rambla de Barcelona el passat 28 de gener

BARCELONA, Actualizado:

"Durant els últims 40 anys Barcelona s'ha anat construint amb errors i encerts presidits per dos factors fonamentals: d'una banda l'especulació immobiliària i, de l'altra, la lluita dels barris per una ciutat digna i cosmopolita, que atresora una llarga història per a la supervivència de la ciutat i la seva gent." Així començava el manifest que diversos col·lectius en defensa dels drets dels ciutadans de Barcelona llançava abans de la manifestació que al gener d'aquest any va buscar ocupar les Rambles. 5 mesos després, tornen a la càrrega amb una altra protesta i organitzats en la Coordinadora d'Assemblees d'Habitatge de Barcelona.

Publicidad

La manifestació, que surt aquest dissabte a la tarda a les 18h de Plaça Universitat, busca repercussió amb l'inici de la temporada turística o del seu moment àlgid. "Mentre milers de turistes són acollits simpàticament amb un 'Hola Barcelona', nosaltres tenim clar que algú ha de dir AdéuBCN", resa la proclama en aquesta ocasió. El conjunt de motius i reivindicacions configura una llista gairebé infinita: especulació immobiliària, expulsió de veïns, tancament de comerços de proximitat, nivells de soroll insuportables i un llarg etcètera.

Click to enlarge
A fallback.

El passat 8 de juny la plataforma Fem Sant Antoni va atendre 5 casos de persones que es van a veure forçades a deixar el barri, que amb la reforma del Mercat fa les mels dels fons d'inversió. Entre elles, una família amb un nen amb síndrome d'Asperger que fa 23 anys que viu a Sant Antoni i que acaba de rebre un burofax que els comunica la no renovació del contracte.

"Els desnonaments invisibles, que ja estan creixent exponencialment, es poden tornar insostenibles"

Publicidad

"D'aquí a 2019 es renoven com a mínim 3.500 contractes de lloguer al barri", explica Vladi Olivella, membre de la plataforma, "els desnonaments invisibles, que ja estan creixent exponencialment, es poden tornar insostenibles". Són els d'aquelles persones que deixen el barri perquè no poden fer front a la pujada del lloguer o finalitzen els seus contractes sense renovació i no apareixen en els titulars dels mitjans de comunicació.

Acció contra l'especulació immobiliària al centre de Barcelona

El temor dels Grups d'Habitatge, sorgits arran de la deriva de l'especulació immobiliària, creix com a conseqüència d'un fenomen no recent, però que està manifestant-se en les últimes setmanes: la compra de blocs sencers de pisos per part de fons d'inversió. Aquests es desfan dels inquilins, reformen els habitatges i els revenen o lloguen per preus impossibles per als seus actuals habitants.

Publicidad

"Hem vist a inversors en grups de 4 recorrent les mansanes del barri a la recerca de finques en venda", relata Olivella. En una de les últimes reunions, un veí va explicar que el mateix dia en què va morir la seva mare va rebre una trucada d'un fons que volia comprar-li el pis de la morta. "Hem de començar a prendre consciència i pressionar a l'administració, perquè expulsaran als veïns", alerta el portaveu.

Salaris i lloguers a Barcelona

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el salari mitjà a Barcelona ha caigut un 7,1% des del 2007, mentre el preu del lloguer ha pujat un 5,71% si s'atén a les dades del Incàsol. L'informe Dret a l'Habitatge de la Fundació Catalunya Europa assenyala diversos motius d'aquest augment: el turisme, la llei d'Habitatge del 2013 que redueix el període dels contractes de lloguer a 3 anys, l'arribada de treballadors estrangers amb major poder adquisitiu, o la impossibilitat dels joves d'accedir a hipoteques que augmenta la demanda de pisos de lloguer.

Publicidad

La impossibilitat dels joves d'accedir a hipoteques fa augmentar la demanda de pisos de lloguer

Fem Sant Antoni va elaborar fa mesos un mapa en el qual assenyalava 570 pisos turístics legals al barri i "com a mínim" la mateixa quantitat d'apartaments il·legals. La plataforma es prepara per denunciar els casos d'assetjament immobiliari i intentar fer-los front, davant el buit legal que desprotegeix als inquilins enfront d'una pujada desproporcionada del preu del lloguer.

Publicidad

Cartell de convocatòria a la mobilització en defensa del dret a l'habitatge

"Encara que el turisme és una de les causes de l'especulació immobiliària, no és l'única", recalca Irene Sabaté, portaveu del recentment creat Sindicat de Llogaters. "La problemàtica té més a veure amb convertir l'habitatge en objecte d'especulació", prossegueix, que té com a conseqüència la gentrificació dels barris del centre de la ciutat.

Al seu torn, reclamen una altra llei de lloguer que augmenti la durada dels contractes per impedir que els veïns abandonin les seves cases en previsió de la pujada de preus. A més, la llei catalana d'habitatge del 2007 establia que el parc d'habitatges de lloguer públic hauria d'arribar al 15%, però avui dia és encara de l'1,15%. "S'hauria de multiplicar per 10 per complir amb la legalitat", recorda Sabaté.

Publicidad