Cargando...

Contingut patrocinat

DO Pla de Bages: el vi de tradició familiar

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat

Barraca de pedra seca a Santa Maria d’Horta, Avinyó, Bages. — Maria Rosa Ferré

Des de 1995, la Denominació d’Origen Pla de Bages protegeix i agrupa els cellers i vins elaborats a les comarques del Bages i part del Moianès, tots ells de tradició familiar i amb vinya pròpia. Situada al cor de Catalunya, aquesta zona vitivinícola s’aixeca entre les formacions muntanyoses de Montserrat, la serra de Castelltallat i el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. És un paisatge únic format de petites parcel·les de vinya envoltades de bosc i biodiversitat que enriqueixen el vi amb una gran empremta del territori.

La Ruta del vi del Pla de Bages

A la falda de Montserrat, es pot trobar un territori fragmentat per feixes i barraques de pedra seca, cups excavats i tines enmig del bosc on antigament hi havien crescut milers d’hectàrees de vinya. Amb la Ruta del vi del Pla de Bages es poden assaborir els vins que elaboren les antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i també els petits cellers familiars. Pels racons d’aquesta denominació d’origen s’hi respira la cultura del vi.

DO Pla de Bages. 

Les experiències estan classificades per la seva durada –des de només 4 hores per una visita puntual a experiències amb allotjament o d’un dia sencer–, pel tipus d’activitat –enoturisme i benestar, art i vi, descoberta de pedra seca, enoturisme entre vinyes i enoturisme i cultura, vi i gastronomia, visita als cellers i visita a les tines a peu de vinya– i, finalment, per establiment i per municipi – Artés, Avinyó, Bages, Calders, Castellbell i el Vilar, Castellfollit del Boix, Manresa, Navàs, Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós del Bages, Santa Maria de Guardiola i Santa Maria d’Oló.

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra en destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.