Cargando...

Creix la mobilització ciutadana contra els paradisos fiscals

La Plataforma per una Fiscalitat Justa encapçala la recollida de suports a un manifest que reclama mesures concretes per avançar cap a l'eradicació dels territoris de baixa imposició, amb l'argument que perjudiquen "el bé comú".

Publicidad

Imatge de la III Jornada ciutadana per una Fiscalitat Justa. PLATAFORMA PER UNA FISCALITAT JUSTA

BARCELONA,

"En un Estat de dret tothom tindria assegurades les seves necessitats bàsiques si, en lloc d'evadir els diners a paradisos fiscals, les empreses paguessin els seus impostos a les societats en què operen". La frase forma part del manifest contra els paradisos fiscals impulsat per la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària, titulat Els seus paradisos fiscals, els nostres inferns socials. El text va començar a recollir suports dissabte, coincidint amb la III Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa, que va celebrar-se a la Casa del Mar de Barcelona, i va tenir, precisament, en la lluita contra els paradisos un dels seus leitmotiv.

Publicidad

En aquest sentit, Urtasun va insistir que l'actual sistema fiscal és "profundament injust", ja que el gruix dels ingressos provenen de l'IRPF i l'IVA, mentre que hi ha "moltes dificultats de recaptació per on circula el gran capital". L'eurodiputat ecosocialista va recalcar que l'impost de societats és un "autèntic gruyère a escala europea", ja que està ple de "forats, que permeten a algunes empreses pràcticament no pagar". "A la UE hi ha 28 administracions tributàries que estan en competència fiscal entre elles, el que es tradueix en casos de dúmping fiscal per atreure inversió, a banda dels acords secrets d'alguns governs amb grans empreses", com va destapar el cas LuxLeaks, va afegir.

Click to enlarge
A fallback.

Què és un paradís fiscal?

Entre els problemes per perseguir aquestes pràctiques, Urtasun va recordar que els "acords fiscals amb grans multinacionals han estat denunciats per persones que ara estan condemnades", com en el cas del Luxleaks i va reclamar "protegir" les "persones que s'estan jugant la seva carrera professional per denunciar pràctiques fiscals fraudulentes".

El manifest de la campanya contra els paradisos recorda que les grans corporacions "desvien" els seus beneficis cap a territoris de baixa imposició, que totes les empreses de l'IBEX 35 tenen filials a paradisos fiscals i que més de la meitat del comerç mundial passa per un jurisdicció d'aquest tipus. Per tot plegat, el document subratlla que són "autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques, i corroeixen la democràcia". I quina solució es proposa? Doncs que siguin "eradicats per la comunitat internacional".

Publicidad

Mesures proposades

Com a mesures, la Plataforma per una Fiscalitat Justa advoca perquè més municipis es declarin "zones lliures de paradisos fiscals", un pas que ja han fet més d'una cinquantena de localitats a nivell Estat, a banda de quatre autonomies -entre les que hi ha a Catalunya- que també s'han compromès a lluitar-hi en contra; per exigir que la Llei de Contractació Pública, que està en tràmit parlamentari, "incorpori criteris per penalitzar empreses o bancs vinculats a paradisos fiscals"; perquè els polítics pressionin a la UE "perquè es creïn sancions que penalitzin els països o territoris que conservin el secret bancari i l'opacitat en la propietat de les societats"; perquè s'obligui les empreses a informar dels beneficis i impostos pagats "país per país"; i per exigir un "impost a les transaccions financeres", que dissuadeixi el "flux especulatiu que es negocia des d'aquestes plataformes opaques".

Publicidad