contingut patrocinat
Cobertes solars i fotolineres, la gran aposta energètica de la Barcelona metropolitana
En els dos primers anys de mandat, AMB ha consolidat una inversió de 26 milions d’euros en energia fotovoltaica d’autoconsum. El 85% de la inversió s’ha destinat a la instal·lació de cobertes solars i fotolineres.
L’emergència climàtica és un fet que ens concerneix a tots, ciutadania, administracions públiques i empreses privades. De les actuacions de cadascun d’aquests actors depèn que la petjada ecològica vagi minvant fins assolir uns nivells compatibles amb la salut del planeta i de la societat. El repte està servit, per això des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballen fa temps en projectes d’eficiència energètica. En concret, AMB té competències en l’impuls de renovables des de 2010, la qual cosa esdevé, a parer d’Eloi Badia, vicepesident d'Ecologia de l'AMB, "un fet diferencial pel que fa a les competències que tradicionalment havia gestionat l’àrea metropolitana, més vinculades als residus i l’aigua".
Energia verda de proximitat
Entre 2019 i 2023, AMB preveu una instal·lació total de 22 megawatts/pic
Entre 2019 i 2023 -any que finalitza el mandat actual-, AMB preveu una instal·lació total de 22 megawatts/pic, la qual, destaca Ana Romero, cap d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental d’AMB, "es una potència elevadíssima". Una potència, al seu torn, que es generarà a través de les 215 instal·lacions fotovoltaiques a ubicar en edificis públic, principalment a les cobertes, iniciativa, tal com apunta Romero, "que permetrà tanmateix crear força ocupació". Una altra de les actuacions aprovades en el marc del PMEC és l’impuls de la fotovoltaica al teixit industrial i en els particulars, la qual, explica la cap d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental d’AMB, "és una línia molt més incipient i que implica la creació de comunitats energètiques, cosa que caldrà fer encaixar en la normativa espanyola".
Primera fotolinera bidireccional de l’Estat
La inversió consolidada per part d’AMB en energia fotovoltaica d’autoconsum representa un estalvi de 5.878 tones de CO2
La inversió consolidada per part d’AMB en energia fotovoltaica d’autoconsum equival, d’una banda, a una producció total similar al consum energètic anual de 9.000 llars. De l’altra, representa un estalvi de 5.878 tones de CO2 o, el que és el mateix, l’estalvi anual equivalent a la plantació de 293.000 arbres. També a fer 1.200 voltes al món en vehicle tèrmic. Un potencial que, a hores d’ara, es concretarà al llarg del present mandat d’AMB, com dèiem, en 215 instal·lacions fotovoltaiques, la majoria d’elles plaques solars a les cobertes dels edificis públics de l’àrea metropolitana i fotolineres, o pèrgoles solars amb punts de recàrrega per a vehicle elèctric situades a punts d’estacionament dels municipis metropolitans. De les primeres està previst que s’instal·lin un total de 142, mentre que de les segones s’esperen muntar una quarantena, amb 150 punts de recàrrega per a vehicle elèctric.
Full de ruta
Lladó apunta així mateix que, per assolir l’objectiu que el 2030 els edificis i enllumenats públics municipals siguin d’emissions neutres o zero, "cosa que significa que tot allò que consumeixin provingui d’instal·lacions que nosaltres haguem instal·lat o promogut, calen 100 megawatts de fotovoltaica i ara, a data de 2021, estem en 16 megawatts". Queda, per tant, "força feina a fer i veure què poden aportar per la seva banda ajuntaments i Generalitat de Catalunya". Abans que acabi l’actual mandat, AMB espera, tal com afirma el responsable de la seva Oficina de Transició Energètica, "incrementar encara més la xifra de 26 milions d’euros consolidats a través de fórmules público-privades i dels fons Next Generation, els quals aportarien uns altres 5 i 7 milions d’euros, respectivament, i que, d’aconseguir-los, ens situarien en una potència de 36 megawatts/pic, 14 més que la que tenim consolidada actualment".
D’on provenen els fons d’AMB en matèria d’energies renovables?
Per dur les actuacions previstes en matèria d’eficiència energètica en el present mandat, AMB requereix d’un pla d’inversions que prové principalment de tres fonts:
• Fons FEDER
• Pla Sostenibilitat de l’Àrea Metropolitana- PSA
• Plans d’inversió propis, com els de l’Agència Catalana de l’Aigua, en aquells que s’emmarquen en el tractament d’aigües i residus.
Cal recordar que aquest projecte s'emmarca en el Conveni FEDER que la Generalitat de Catalunya i AMB van signar l’any 2017 per a la gestió de projectes metropolitans dins del programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER Catalunya 2014-2020 per a tot un seguit d’àmbits com són les smart cities, la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica i la recuperació i foment del patrimoni natural, industrial i cultural. Al seu torn, destaca Ana Romero, els Fons Next Generation als què opta AMB "han de permetre recuperar tanmateix part d’aquestes inversions per tal de posar aquest capital novament en circulació i poder-lo reinvertir per fer créixer encara més aquestes instal·lacions i alimentar aquest potencial".