Público
Público

CEL·LULA TERRORISTA DE RIPOLL Desconcert i consternació a Ripoll: “Mai no hauria dit que fossin capaços de fer això”

Consternació i sorpresa. Això és el que viuen la majoria de veïns de Ripoll després que sortís a la llum que la majoria dels integrants de la cèl·lula que va perpetrar els atacs terroristes de Barcelona i Cambrils són de la localitat.

Interior de la mesquita de Ripoll. FOTO: Núria Segura Insa.

“Molta sorpresa. Amb un dels nois havia treballat i és molt sobtant. Eren canalla que estaven molt integrats al poble, que convivien molt bé amb la gent. S’integraven bé. No donaven cap sospita”, assegura Carles, que només vol ser identificat amb el nom. En el seu cas, explica, va treballar amb un d’ells en una discoteca. “Mai no hauria dit que fossin capaços de fer això”, afirma aquest jove oriünd de Ripoll. Per això, creu que alguna persona els ha convençut per fer-ho. “Cada cop agafa més força la hipòtesi de l’imam”, destaca Carles.

De la mateixa manera opina un altre veí de la localitat, Manuel Vera, que ressalta que els joves eren “coneguts” a Ripoll i “eren unes persones més” del poble. Recorda que alguns d’ells jugaven a l’equip de futbol sala del municipi. Aquest és el cas de Moussa Oukabir i Said Aalla, de 17 i 19 anys respectivament, i també abatuts a Cambrils, on volien accedir al passeig Marítim armats amb ganivets i destrals. “Els hi han menjat el cap aquests xavals. Ningú es pensava que això anava a passar amb aquests nois”, afirma Vera, un home d’avançada edat que camina amb bastó.

Escrit de condemna dels atemptats de la comunitat musulmana de Ripoll. N.S.I.

Escrit de condemna dels atemptats de la comunitat musulmana de Ripoll. N.S.I.

Precisament les darreres hipòtesis apunten que el cap de la cèl·lula seria Abdelbaki Es Satty, qui va ser imam de la comunitat islàmica d’annour de Ripoll. Es Satty, de 42 anys, podria ser un dels morts de l’explosió d’Alcanar. També s’està investigant si ell és qui va captar els joves per fundar la cèl·lula i perpetrar els atacs. Al secretari de la comunitat islàmica d’annour, Hammou Minhaj, també li ha agafat la notícia per sorpresa. “Era una persona molt normal, molt tranquil·la”, opina sobre Es Satty. Minhaj explica que l’home va estar durant un any i dos mesos com a imam a la mesquita, un càrrec que va deixar el juny. En aquest període mai havia donat cap problema. “Ni fumava, ni bevia. Era tranquil”, emfatitza.

Minhaj també coneixia algun dels joves vinculats amb els atemptats, que anaven a la mesquita i ressalta que tampoc donaven cap mostra de radicalització. “Feien una vida normal, tenien feina i eren fixes a les seves feines”, diu el secretari de l’entitat. A més, explica que en el cas de Moussa Oukabir, el més jove del grup, treia molt bones notes. “Això deien els seus companys”, afirma el secretari.

Per tot això, quan va començar a sentir els seus noms als mitjans de comunicació i veure les seves fotografies, no s’ho podia creure. “Si no fos perquè és notícia i surten a la televisió, sembla que sigui impossible, una mentida”, diu commocionat Minhaj.

I és que en el poble, en general, hi ha desconcert. Antonio Ruiz, propietari del bar El Punt, ressalta que encara estan perplexos amb què això hagi pogut passar i amb gent que era coneguda a la localitat. “És una cosa que no te l’esperes i en un poble petit encara menys. És una sorpresa total”, manifesta. Desconeix, però, com han pogut fer aquest canvi, ja que estaven ben integrats.

Sara Méndez està a la terrassa d’El Punt amb Alfred Tenas. Ella és de Ribes de Freser, una població a deu quilòmetres de Ripoll. “Aquests nois joves són els blancs més perfectes per aquesta trama, són els més fàcils d’enganyar, de convèncer, de rentar-los el cervell”, valora Méndez.

“Si no fos perquè és notícia i surten a la televisió, sembla que sigui impossible, una mentida”

Tant Tenas, de Ripoll, com Méndez consideren que aquests atacs també poden contribuir a incrementar la divisió entre la població i, per això, demanen que hi hagi una resposta política. “Amb aquestes coses radicals, no pots pactar amb ells”, argumenta Tenas. Des de la comunitat islàmica condemnen els atemptats i demanen que no se’ls criminalitzi a tots pels actes d’un petit grup. “Per les accions d’alguns, es trenca tot l’esforç que hi ha darrere del col·lectiu”, diu Minhaj, que detalla que en el municipi són uns 300 musulmans.

Ara, Minhaj tem que com que els joves són de Ripoll, això pugui trencar la imatge que han construït amb esforç i durant anys dins de la localitat. Ara bé, aquesta no és la percepció ni de Vera ni de Ruiz que pensen que això no tindrà cap repercussió en la vida del municipi. “No crec que això afecti el poble, no crec que arribi més”, defensa Ruiz.

De moment, a Ripoll es respira una certa tranquil·litat si no fos perquè és una odissea arribar-hi. Els Mossos d’Esquadra fan controls a l’entrada que han provocat retencions de prop de dues hores per recórrer només cinc quilòmetres, els darrers cinc per accedir al municipi.

“Per què uns joves d’un poble tan bonic decideixen fer una acció com aquesta?”

Els habitants de la localitat omplen les terrasses, mentre que desenes de periodistes d’arreu del món ocupen els carrers. “Per què uns joves d’un poble tan bonic decideixen fer una acció com aquesta?”, es qüestiona un periodista que ha vingut des d’Israel. Una pregunta que es fa bona part de la premsa internacional, nacional i els mateixos habitants del municipi. Els fets han trencat la calma d’aquest poble enmig de les muntanyes. “Tot tornarà a la normalitat. És un poble tranquil, prepirinenc”, augura Carles.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?