Capitalisme "Si la gent es resigna a ser un número, si es queda al sofà, serà expropiada"
L’Espai Contrabandos ha acollit aquest dimarts la presentació d’'Economia global. Deconstruint el capitalisme global', un llibre escrit per cinc acadèmics de la Universitat de Barcelona que analitza críticament les tendències recents de l’economia global. Els autors defensen que l'actual model econòmic és "insostenible" i que les solucions "s'han de construir".
Publicidad
BARCELONA, Actualizado:
"Una mena de contraatac acadèmic". Així ha descrit Gemma Cairó el llibre Economía mundial. Deconstruint el capitalisme global (Universitat de Barcelona), que ha estat presentat aquesta tarda a l’Espai Contrabandos de Barcelona en un acte moderat per la periodista Gemma Nierga i que ha comptat amb la presència de la resta dels seus autors: Ramon Franquesa, Irene Maestro Yarza i Xavi Martí-González (el cinquè, Juan Carlos Palacios Cívico, no ha pogut assistir-hi per motius personals).
Publicidad
A més d’injust, insostenible
En la conversa que hi ha hagut a continuació s’ha parlat de problemes, però també de com superar-los. "Necessàriament hem de canviar", ha argumentat Franquesa, perquè, al seu parer, "la forma actual, a més d’injusta, és insostenible". Preguntat per les solucions, ha respost que "predir el futur es molt difícil". Les solucions, ha destacat, "es construeixen amb les pràctiques quotidianes". El primer pas "és conèixer". "Coses per a nosaltres que coneixem l’economia mundial són evidents són ignorades per la gent, fins i tot enteses de manera inversa", ha explicat el professor d'economia de la UB. Per això mateix les han "intentat deconstruir" al llibre.
Quines sortides resten? "Les alternatives del segle XX, com el socialisme centralitzat, converteixen les persones en engranatges d’un rellotge sense iniciativa, no permet que la gent pugui participar", ha explicat Franquesa, que va ser testimoni de l’esfondrament de l’URSS. Per a ell, el "capitalisme del segle XXI ha portat a convertir en objectes milers de persones". Persones, ha agregat, desposseïdes "de terres, recursos, d’educació". "Per canviar això cal empoderar la gent", ha conclòs.
Esperant la fi de "la nit fosca"
Arriben temps convulsos, certament, amb guerres econòmiques entre els EUA i la XIna o "els països de l’Àfrica que no volen que hi vagi cap occidental a invertir perquè saben que això significarà que el Fons Monetari Internacional els exigirà que hauran d’escanyar el seu propi país", ha remarcat Franquesa. L'economista també ha alertat de la "nit fosca" que políticament pot abatre’s sobre Europa si segueix pujant la ultradreta. Un fenomen polític que té un rerefons econòmic.