Público
Público

Barcelona recorda les víctimes del 17-A en el sisè aniversari de l'atemptat

L'acte de record s'ha fet memorial al pla de l'Ós de la Rambla, al tram on va acabar el recorregut mortífer la furgoneta. Familiars i víctimes fan sis minuts de silenci en acabar l'acte com a símbol de protesta.

Familiars i víctimes del 17-A guarden silenci
Familiars i víctimes del 17-A guarden silenci. Blanca Blay / ACN

Barcelona ha homenatjat aquest dijous les víctimes de l'atemptat del 17 d'agost del 2017, que va tenir lloc ara fa sis anys. L'acte de record s'ha fet memorial al pla de l'Ós de la Rambla, al tram on va acabar el recorregut mortífer la furgoneta que va atropellar diverses persones.

Víctimes i familiars s'han congregat en aquest punt per dipositar clavells blancs en quatre jardineres mentre una violoncel·lista interpretava El cant dels ocells. També ho han fet, en segon terme, representants de les institucions, com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre altres.

Posteriorment, els assistents han guardat un minut de silenci per recordar les víctimes del 17-A. En acabar l'acte, els familiars i les víctimes han fet sis minuts més de silenci com a símbol de protesta pels anys que fa que no se senten escoltats pels polítics.

Els atemptats al Congrés

Els atemptats del 17-A han estat protagonistes de la sessió constitutiva del Congrés dels Diputats aquest dijous. Tant ERC com Junts han inclòs la creació d'una comissió d'investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils en l'acord amb el PSOE per fer presidenta a la socialista Francina Armengol.

Robert Manrique, exassesor de la dissolta UAVAT, ha recordat aquest dijous que una de les reclamacions d'aquesta unitat ha estat sempre la d'impulsar una comissió d'investigació. "Benvinguda sigui", ha afirmat, sobretot si és per investigar "què es va fer malament perquè no es tornin a repetir les errades".

Acte paral·lel

D'altra banda, en un acte d'homenatge paral·lel a l'oficial hi han participat representants del PP, Vox i Ciutadans, i les organitzacions Impulso Ciudadano i Societat Civil Catalana, a més dels cossos de seguretat de l'Estat. També el president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (ACVOT), José Vargas, ha demanat responsabilitats a l'Ajuntament de Barcelona i al Govern en el sisè aniversari del 17-A "per no haver fet cas a les recomanacions de posar pilones o jardineres".

Vargas ha carregat contra el consistori, a qui ha acusat de no suportar els retrets de les víctimes: "Els hi surten urticàries, per això no volen fer un acte conjunt", ha afirmat. L'organitzador ha celebrat la possible creació d'una comissió d'investigació per esclarir els fets, tot i que ha confessat que no creu que s'arribi a formalitzar.

Cambrils aposta per "artèries de vida" al lloc dels atemptats

L'Ajuntament de Cambrils ha emès un comunicat on clama per "convertir els llocs dels atemptats en artèries de vida". La declaració acordada per tots els grups polítics reivindica el carrer com "un lloc de trobada, de diversitat cultural, de respecte i de civisme" i defensa que les ciutats siguin "punts de trobada i convivència per a tothom". Cambrils va acordar celebrar un acte institucional públic cada cinc anys i la resta, la publicació d'una declaració institucional.

16 morts i centenars de ferits

El fatídic succés va registrar 16 morts i 355 ferits directes, als quals se sumen unes 250 víctimes que ha trobat la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme (UAVAT). A la capital es va produir un atropellament massiu deliberat amb una furgoneta, on van morir 15 persones en total, mentre a Cambrils una dona va morir atropellada per un vehicle. Els sis autors directes van ser abatuts en les hores posteriors als atemptats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?