Barcelona cedeix tres nous sòls a entitats sense ànim de lucre per fer-hi habitatge públic
Els edificis s'instal·laran a la Barceloneta, a Trinitat Nova i a Sants-Montjuïc. El conveni amb entitats sense ànim de lucre suma 16 futures promocions
Publicidad
L'Ajuntament de Barcelona ha cedit tres nous sòls a entitats sense ànim de lucre per fer-hi habitatge públic, que en total sumaran 85 pisos. En el marc del conveni amb les entitats d'habitatge social, la Comissió d'Economia i Hisenda ha donat llum verda a delegar la rehabilitació d'un bloc de pisos a la Barceloneta per destinar-los a lloguer; la construcció d'un edifici també per a pisos de lloguer a la Trinitat Nova; i la construcció d'un nou cohabitatge a la Font de la Guatlla.
Publicidad
En concret, l'edifici a rehabilitar a la Barceloneta està situat als números 44 i 45 del passeig Joan de Borbó Comte de Barcelona, i disposarà de 18 habitatges que es destinaran a lloguer assequible. En aquest cas, se cedirà a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per les fundacions Hàbitat3 i Salas.
A la Trinitat Nova, el solar se situa al carrer de Palamós, 55-63, a Nou Barris. En aquest espai s'hi preveu construir un edifici de 59 habitatges també de lloguer assequible, que anirà a càrrec de la UTE formada per les fundacions Grup Qualitat i Factoria de Somnis.
Pel que fa al solar de Sants Montjuïc, està situat al carrer de Gessamí, 13, a la Font de la Guatlla, a Sants-Montjuïc. En aquest cas el que s'hi preveu és construir un edifici de 8 habitatges cooperatius, a càrrec de la cooperativa La Xarxaire.
Publicidad
Un cop superat el tràmit, el pròxim pas serà la formalització dels drets de superfície entre l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB), en representació de l’Ajuntament, i cadascuna de les entitats. La cessió del dret de superfície serà de 99 anys, un termini durant el qual l'Ajuntament mantindrà la titularitat pública del sòl, mentre les entitats seran les titulars responsables de la gestió dels habitatges.
En el cas dels pisos de lloguer, s'hauran d'adjudicar entre les persones inscrites al Registre de Sol·licitants d'Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPOB), amb preus de lloguer protegit. Pel que fa als habitatges cooperatius, s'adjudicaran a socis de la cooperativa, que al mateix temps hauran d'estar inscrits al RSHPOB i complir-ne els requisits.
Publicidad
El cohabitatge és la cessió d’una finca o d’un solar en desús en què la cooperativa hi pugui construir o rehabilitar, així com gestionar l'habitatge. Passat el termini del dret de superfície, la propietat del que s’hagi construït passa a ser municipal.
El conveni actual amb les entitats sense ànim de lucre es va signar a finals del 2020 per vehicular i enfortir la promoció delegada a través del sector de l'habitatge social. Hi participen les entitats més representatives del sector i amb una llarga experiència en la gestió d’habitatge social, segons el consistori.
Publicidad
L'objectiu és construir 1.000 habitatges en 10 anys, dels quals el 60% seran de lloguer i el 40% en cessió d'ús (cohabitatge). L'equip de govern municipal subratlla que el conveni amb entitats sense ànim de lucre suma 16 futures promocions que fan un total de 600 habitatges públics, 400 de lloguer i 200 cooperatius.