Cargando...

urbanisme

Cada any hi ha més de 1.000 morts a les principals ciutats catalanes per falta de verd

Un estudi d'ISGlobal basat en les recomanacions de l'OMS sobre espais verds a les ciutats xifra en 43.000 les defuncions prematures a Europa atribuïbles a aquest factor. La investigació ha analitzat més de 1.000 ciutats de 31 països europeus, de les quals 11 són catalanes

Publicidad

Grups de persones fent pícnics al Parc de la Ciutadella. ACN.

barcelona,

A Catalunya hi ha cada any més de 1.000 morts prematures per la falta de verd a les ciutats. Un estudi d'ISGlobal ha analitzat les dades de més de 1.000 ciutats de 31 països d'Europa, de les quals 11 són a Catalunya, i ha conclòs que hi hauria 43.000 morts evitables si es complissin els nivells de verd recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Barcelona i la seva àrea metropolitana apareixen al número 90 del rànquing, el setè de l'Estat espanyol, amb 924 morts evitables. El primer lloc -el pitjor- l'ocupa Trieste, a Itàlia, mentre que en l'última posició, la 866, hi ha Santa Lucía de Tirajana, a Gran Canària.

Publicidad

Barcelona i l'àrea metropolitana apareixen al número 90 del rànquing, amb 924 morts evitables

Click to enlarge
A fallback.

L'OMS recomana l'accés universal als espais verds i estableix que n'hi hauria d'haver un d'almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili. Barcelona, juntament amb totes les ciutats de l'àrea metropolitana (Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, El Prat de Llobregat, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Viladecans) són els únics municipis catalans situats a la franja vermella del rànquing. Girona està a la part mitja, a la posició 397, i Tarragona a la 481. En posicions més favorables es troben ReusManresa, Vilanova i la GeltrúGranollers, Mataró, Lleida, Mollet del Vallès i Igualada.

El 62% de la població, per sota dels nivells recomanats

Els resultats generals mostren que el 62% de la població estudiada viu en àrees amb menys espais verds dels recomanats. "Els nostres resultats mostren que la distribució dels espais verds és molt desigual entre les ciutats a Europa, ja que la mortalitat atribuïble a l'exposició insuficient a espais verds oscil·la entre el 0% i el 5,5% del total de les morts naturals, segons la ciutat", comenta Evelise Pereira, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi.

Publicidad

Grècia, Europa de l'Est, els països bàltics o Itàlia, a les pitjors posicions

La llista de ciutats amb majors índexs de mortalitat atribuïble a la manca d'espais verds inclou ciutats de Grècia, Europa de l'Est, les repúbliques bàltiques, Itàlia, així com la majoria de capitals del continent. Entre aquestes darreres, les que mostren major mortalitat són Atenes, Brussel·les, Budapest, Copenhaguen i Riga. L'estudi s'ha publicat a la revista científica The Lancet Planetary Health.

Publicidad