Anàlisi d'un any de procés sobiranista després del "pas al costat" d'Artur Mas
"Desconnexió", judicialització, referèndum...
Publicidad
Actualizado:
BARCELONA. El "pas al costat" que va donar Artur Mas i que va fer possible que Junts pel Sí (JxSí) formés govern sota la presidència de Carles Puigdemont va ser una decisió política determinant pel futur polític de Catalunya.
Publicidad
I la CUP apareixia com a força determinant en l'escenari polític. Demostrava que tenia a les seves mans la possibilitat de permetre o impedir la formació de govern, fins el punt d'atrevir-se a dir que enviava Artur Mas "a la paperera de la història", però es va situar en una posició força incòmoda. Va pagar un preu molt alt en termes de cohesió interna per haver decantat la majoria parlamentària a favor del govern de JxSí, i es troba davant la necessitat de tancar ferides al mateix temps que s'esforça en conservar la seva influència social i electoral.
"Desconnexió", judicialització, referèndum...
Per analitzar el que ha passat en aquest any, el periodista Sergi Picazo entrevistarà un personatge que va ser clau, Antonio Baños, un activista social, també periodista, implicat en l'organització independentista de base castellanoparlant Súmate, que va encapçalar la candidatura de la CUP, després de ser elegit en eleccions primàries com a independent i va renunciar a la seva acta de diputat ara fa tot just un any.
I per contrastar diferents punts de vista sobre aquest temps de procés sobiranista, La Klau Crítica ha convidat al debat a l'escriptora nord-americana Liz Castro, resident a Catalunya i implicada a fons en el moviment independentista. Ha estat una de les dirigents més significades de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), on va optar al càrrec de presidenta, en competència amb Jordi Sánchez, que finalment va resultar guanyador,