Així es vulnera a Espanya la Declaració Universal dels Drets Humans
El 70è aniversari de l'aprovació del text de les Nacions Unides deixa en evidència els incompliments que encara es registren a l'estat. Llibertat d'expressió, habitatge, treball digne, igualtat,... El llistat és ampli.
Publicidad
BILBAO,
En aquest precís instant, una família de Barakaldo mira cap a la porta de casa sense saber fins quan tindrà la clau per obrir-la. Els encantaria seguir dormint sota aquest sostre, però hi ha males notícies: els desnonaran. També els agradaria pagar religiosament el lloguer, però estan a l'atur i, per tant, no tenen els recursos suficients per viure. Potser tampoc els tindrien si comptessin amb una feina, perquè ara pots treballar i ser, senzillament, pobre. Coses de la precarietat.
Publicidad
Fa algunes setmanes, un veterà professor de Dret Constitucional llançava una frase a l'aire durant una conversa amb aquest diari. "Abans de reformar-la, estaria bé que es complís el que hi posa". Es referia així a la Constitució i, de retruc, a la Declaració de l'ONU. Va voler el destí que l'aniversari de tots dos textos caigui en el mateix mes. Va voler la classe governant que ni la Declaració ni la Constitució es compleixin rigorosament. Preguntin si no a la família d'aturats de Barakaldo que ara mateix, en aquest precís instant, mira cap a la porta amb cara de terror.
Llibertat d'Expressió
La Llei Mordassa és un autèntic tren xocant, de ple, contra l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans. Són la nit i el dia. L'hivern contra la primavera, o l'"amenaça massiva" que s'aplica, fonamentalment, contra "activistes i periodistes", com diu Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d'Amnistia Internacional (AI). Segons dades d'aquesta organització, "des de la seva entrada en vigor l'1 de juliol de 2015 a 31 de desembre de 2017, s'han imposat una mitjana de 80 multes diàries només en aplicació dels dos articles amb més impacte d'aquesta llei, el que podria equivaler a gairebé 25 milions d'euros".
Habitatge
El dret a viure en una llar digna -i que cap banc pugui deixar-te sense ella- és un altre dels drets consagrats en la Declaració Universal dels Drets Humans (article 17) que a Espanya brilla per la seva absència. La politòloga i jurista Irene Escorihuela, que a més s'exerceix com a directora de l'Observatori de Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESC), ho té clar. "L'habitatge ni tan sols està reconegut com un dret fonamental a la Constitució. Això implica que hi ha menors garanties de compliment", afirma.
Publicidad
Treball
Alguns articles més endavant, la Declaració de Nacions Unides parla del dret al treball i d'una "remuneració equitativa i satisfactòria" que asseguri "una existència conforme a la dignitat humana", just el contrari del que passa a milers i milers de llars d'assalariades i assalariats precaritzats. Tenen una feina? Sí. Els arriba per viure dignament? Ni de broma. Són el que la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa defineix, senzillament, com a "treballadors pobres". "S'ha de destacar especialment que el 14,1% de les persones ocupades es troba en risc de pobresa, és a dir són persones treballadores pobres. Aquesta dada confirma que tenir una feina no garanteix sortir de la pobresa, com tantes vegades s'ha afirmat", subratlla aquest organisme en el seu últim informe.
Igualtat
La Declaració Universal dels Drets Humans (especialment l'article 2) hauria de servir com a antídot contra la desigualtat que pateixen les dones. Hauria, però no hi serveix. "La bretxa salarial és un clar indicador d'aquest tema. També s'observa en un altre tema clau: les famílies monomarentals tenen més dificultats per accedir a un habitatge", subratlla la directora de l'Observatori DESC.
Publicidad
Asil
Hi ha un altre assumpte que habitualment apareix a les portades, i no precisament per la destresa de les autoritats espanyoles a l'hora d'abordar-lo. "En cas de persecució, tota persona té dret a cercar asil, i a gaudir d'ell, en qualsevol país", diu l'article 14 de la Declaració de Nacions Unides. No obstant això, el director general d'Intermón Oxfam diu que Espanya, "amb el seu mesquí sistema d'asil i refugi, així com amb la seva terrible lentitud a l'hora de resoldre expedients, està incomplint aquest article".
Memòria històrica
Diu la Declaració de Drets Humans que en aquest planeta "tots són iguals davant la llei i tenen, sense cap distinció, igual protecció per la llei". Segons l'article 7, "tots tenen dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi aquesta Declaració i contra qualsevol incitació a una discriminació". Res d'això coneixen les víctimes del franquisme, les reclamacions de veritat i justícia de les quals han estat sempre rebutjades pels tribunals espanyols.