Este artículo se publicó hace 2 años.

"El 2050 Catalunya tindrà un clima molt més càlid del que ara és habitual"

Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya. Cedida

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

Tot i algunes excepcions, de maig a octubre Catalunya ha encadenat sis mesos majoritàriament secs i amb temperatures molt elevades, de rècord històric o gairebé en nombrosos punts del país. És un fet excepcional o amb l'evolució dels darrers anys serà la nova normalitat?

"Aquests últims mesos [de calor] que ara ens semblen excepcionals no ho seran els propers anys"

Publicidad

Per tant, a curt termini plourà i es pal·liarà la situació de sequera?

Parlem d'anomalies tèrmiques de tres o quatre graus de temperatura per sobre de la mitjana, a Barcelona s'han encadenat sis mesos amb una temperatura mitjana per sobre dels 20 graus, un fet inèdit. L'escalfament s'està accelerant?

"Els darrers anys l'escalfament s'ha accelerat de forma molt i molt acusada"

Segons les pròpies dades del Servei Meteorològic de Catalunya, l'increment de temperatures es produeix durant tot l'any, però és més acusat a l'estiu. Per què?

Publicidad

"Comença a ser urgent avisar de la possibilitat de nits amb temperatures de molt mal dormir"

De fet, crec que a Barcelona ciutat, almenys a l'estació del Raval, més de la meitat de nits de l'estiu van ser nits tòrrides.

Publicidad

Ara bé, tot i deixar de ser excepcional perquè es converteix gairebé en la rutina, aquesta calor tan elevada té efectes en la salut de les persones i augmenta el risc d'incendi, entre d'altres efectes.

El Mediterrani és un dels 'hotspot', un dels punts crítics del canvi climàtic, perquè pateix un escalfament superior a la mitjana global. Però en un territori amb tantes diferències geogràfiques com Catalunya, quines són les zones que més estan patint aquets canvis?

"El canvi climàtic ja està aquí i ens hi hem de seguir adaptant, perquè si no tenim les de perdre"

Publicidad

Amb la pluja, la previsió és que no hi hagi una disminució important, però sí que aquesta serà més irregular i amb l'increment de la calor hi haurà més evaporació i, per tant, patirem un dèficit hídric?

¿Aprendre a gestionar el canvi en el règim de pluges implica adaptar l'ús que fem de l'aigua i, per tant, potser prescindir d'alguns usos i buscar consums més sostenibles a nivell industrial o agrícola?

Hi haurà menys neu al Pirineu?

"Hi haurà menys al neu al Pirineu, de fet ja n'hi ha menys"

Publicidad

Per tant, activitats com l'esquí s'haurien de replantejar?

Quina valoració fa dels resultats de la COP27? No sé si com a científica sent certa impotència, perquè s'acumulen dècades de coneixement, informes i advertències sobre les conseqüències del canvi climàtic i, en canvi, les mesures que s'hi aproven sempre queden curtes.

"A les COP es fan petits passos, però són massa petits per la urgència de l'actual context de canvi climàtic"

Segurament a nivell de consciència i coneixement ja no es qüestiona el canvi climàtic, per tant a què creu que responen aquestes resistències? A interessos perquè les mesures necessàries impliquen qüestionar l'actual model econòmic?

Ens queda gaire temps per evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic?

"La Llei de canvi climàtic catalana és del 2017 i encara s'està desplegant ara. Anem tard"

Publicidad

Com ens hem d'imaginar el clima de Catalunya l'any 2050?

Superar els 40 graus a les zones metropolitanes serà relativament quotidià?

Aquest increment de temperatura implica canvis en el paisatge, amb espècies que desapareixen i d'altres que s'han d'adaptar i apareixen a cotes més elevades.

Publicidad

Una de les conseqüències del canvi climàtic és que els fenòmens extrems seran més habituals. Ens podem trobar amb fenòmens fins ara inèdits a Catalunya?

"A Barcelona ja hem tingut nits roents, per sobre dels 30 graus"

Quan va ser nomenada directora de l'SMC, es va posar èmfasi en la voluntat de l'organisme de convertir-se en una eina que aporti dades i predigui els efectes del canvi climàtic. Com treballen en aquest àmbit?

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors