Público
Público

Sitges, més enllà dels zombis

El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya se celebra del 7 al 17 d'octubre

TONI POLO

Molta Resplendor, poc (gens) Retorn al futur. El 43è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà a Sitges entre el 7 i el 17 d'octubre, arrenca dijous amb un homenatge a la mítica pel·lícula de Stanley Kubrick protagonitzada per Jack Nicholson en el seu trentè aniversari. La primera entrega de la trilogia de Zemeckis, en canvi, no hi serà, malgrat que fa 25 anys: 'La productora va dir que no podia per qüestions comercials', va explicar Àngel Sala, director artístic del festival. 'A més, és veritat que està massa de moda'. En deu dies hi haurà 170 projeccions 'carregades d'emocions fortes i de sang'.

Sala va voler destacar tres línies característiques en el festival d'enguany. D'una banda, l'aparició d'un cinema emergent en el gènere fantàstic, especialment llatinoamericà, amb films com el mexicà Somos lo que hay, l'argentí Fase 7 i uruguaià La casa muda. D'una altra, la que tracta la realitat i la comunicació virtual, amb un clar èmfasi en les xarxes socials, que es pot veure a Chatroom, d'Hideo Nakata, o a Confessions, de Tetsuya Nakashima. 'Proposem tot un debat metalingüístic, una reflexió sobre l'impacte d'aquestes eines, i sobre com la ciència-ficció ja ha esdevingut realitat quotidiana', va comentar el director artístic del festival.

Cinema emergent, realitat virtual i clàssics són les tres línies del festival

La tercera línia són els clàssics: zombis, monstres, vampirs. Cinema de terror en estat pur: 'Enguany, valgui la redundància, assistirem a la resurrecció dels vampirs', va dir Sala, que va recordar que es passarà la saga Crepuscle.

Los ojos de Julia, dirigida pel català Guillem Morales i produïda per Guillermo del Toro, obrirà el festival. La pel·lícula, amb Belén Rueda, Lluís Homar i Pau Darqui, explica l'angoixa d'una germana que sent la mort imminent de la seva bessona, i conté una de les escenes més poderoses del cinema d'acció espanyol dels darrers anys. La cinta és un exemple perfecte per il·lustrar la rellevància de les produccions de casa al Festival de Sitges. 'Presentem una selecció important del cinema català, amb títols com 14 days with Victor, de Román Parrado', va voler destacar Sala.

La resplendor', de Kubrick, rep un homenatge pels seus 30 anys

La cloenda tindrà gust nord-americà amb Mother's Day, de Darren Lynn Bousman, amb la 'dolentíssima' Rebecca De Mornay, coneguda del gran públic per la inquietant La mà que gronxa el bressol.

El gran Premi Honorífic serà per a l'actor i productor Vincent Cassel, que estrena al festival Notre jour viendra (Redheads), 'una pel·li fascinant, molt de l'estil del cinema francès compromès i aterrador', en paraules de Sala.

The Ward, del mestre John Carpenter, una cinta de terror clàssic i de suspens; la xinesa A woman, a gun and a noodle shop, de Zhang Yimou, i la incursió a Hollywood del director espanyol Luis Alejandro Berdejo, The new daughter, amb Kevin Costner, són altres de les propostes de Sitges. Tot plegat, una mostra d'un gènere que 'agrada, és industrialment viable i necessari per a la salut del cinema'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias