Cargando...

L’Ebre i la Catalunya central concentren l’estoc de pisos

El mercat comença a absorbir l'excedent, segons un informe

Publicidad

Municipis petits amb nous barris o urbanitzacions acabades però desertes. Aquest és el paisatge que hi ha en molts indrets de Catalunya. El sobreestoc d'habitatge sense vendre es concentra a les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, les comarques Centrals i Girona, segons posa de manifest l'informe sobre El sector immobiliari residencial del Servei d'Estudis de Caixa Catalunya.

Publicidad

L'estoc d'habitatges nous sense vendre a Catalunya va arribar als 141.000 a finals d'any, xifra que correspon al 3,7% del parc total, segons l'informe. La xifra és molt superior als 125.000 de finals del 2008 i encara queda més lluny dels només 48.000 pisos pendents de vendre que hi havia l'any 2006, quan encara no havia esclatat la bombolla
immobiliària.

Click to enlarge
A fallback.

L'autor de l'informe i catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Oliver, va explicar ahir que ja s'ha assolit el punt àlgid, i que a poc a poc el mercat està absorbint l'excés d'habitatge construït. Tot i això, variarà segons les zones. Els municipis de 2.000 a 50.000 habitants concentren el 65% dels habitatges sense propietari. Com més petit és el municipi, més excedent es registra. Les poblacions de 2.000 a 5.000 habitants arriben a assolir un 7,2% de pisos nous sense vendre respecte al parc total d'habitatges, mentre que els d'entre 5.000 i 10.000 tenen un 6,6%.

Les zones on hi ha més habitatges pendents de vendre coincideixen, en general, amb les comarques amb poca població i activitat productiva, que, per tant, és difícil que acullin persones que treballen a la rodalia. El gran estoc d'habitatges de segona residència dels municipis costaners també resulta especialment difícil d'absorbir a les Terres de l'Ebre.

Publicidad

L'àrea metropolitana de Barcelona té 56.400 habitatges d'obra nova pendents de trobar comprador, és a dir, el 40% del parc nou de tot Catalunya, segons assegura l'informe. La xifra, però, està en consonància amb l'alta densitat del territori, que fa que representi només un 2,6% de tots els pisos i les cases existents a la zona. La concentració més elevada de població fa que aquest estoc sigui molt més fàcil d'absorbir, segons el catedràtic, que va destacar que en aquests territoris no hi haurà dificultats per vendre. És més, va assegurar que "el procés d'ajust del mercat ja s'ha acabat en algunes zones".

Josep Oliver va explicar que l'augment del 9,3% de les compres detectat a l'Estat en el primer trimestre respecte a l'any passat respon a dos factors. En primer lloc, a l'anticipació dels ciutadans per l'eliminació de les deduccions de compra en l'IRPF a partir de 2011, i, en segon lloc i en menor mesura, a l'augment de l'IVA previst pel mes de juliol.

Publicidad

D'altra banda, Catalunya destaca per tenir un 18,7% del parc d'habitatges de lloguer, cinc punts per sobre de la mitjana de l'Estat, pel fet que els preus de compra són també més elevats. Només la supera Madrid, amb un 20% de lloguer. No obstant això, la ràtio encara és lluny de la mitjana europea, amb un 29% d'habitatges.

Publicidad