Barcelona redescobreix el vell Sant Pau modernista
Gran èxit en la primera jornada de portes obertes amb més de 12.000 visites
Publicidad
Sant Pau ja no fa olor d'hospital. Les sales d'espera, els llits i els malalts han desaparegut definitivament. I, ahir, per primera vegada, el recinte històric, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner de principis del segle XX, va poder ser admirat en una jornada de portes obertes. Dotze mil barcelonins van visitar l'antic hospital, declarat Patrimoni Mundial el 1997, i que està sent restaurat per convertir-lo en un centre cultural, museístic i universitari.
Publicidad
El recinte històric de Sant Pau és el conjunt modernista més gran d'Europa i molts ciutadans el van mirar amb orgull, com Maria Sans, veïna de l'Eixample, de 72 anys: "Quan anem fora ho apreciem tot i de vegades no valorem el que tenim a casa", comenta. La Maria recorda haver anat a visitar malalts a l'Hospital de Sant Pau, "però tot allò ara queda molt lluny". Ahir, al recinte, hi havia música en directe, un exposició fotogràfica i funcions de titelles i ja es podia veure el pavelló reformat de Santa Apol·lònia i la nova cúpula de la Mercè.
La jornada de portes obertes continuarà fins avui a les 14.30 i després es tornaran a tancar les portes perquè continuïn els treballs de rehabilitació. Les obres de reforma costaran 178,3 milions d'euros i s'acabaran el 2016. L'objectiu és rehabilitar els diferents pavellons, els espais a l'aire lliure i les galeries subterrànies.
Mentre els restauradors treballen amb molta cura, els propietaris del recinte busquen com tornar a omplir els pavellons. De moment, la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i el capítol catedralici, que són les parts que integren l'òrgan rector, anomenat MIA, han decidit destinar el pavelló de Sant Manuel a la Universitat de les Nacions Unides (UNU).
La mateixa UNU acollirà l'Institut per l'Aliança de les Civilitzacions, que és l'ens que va idear el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per construir ponts entre Occident i el món àrab. La MIA també té gairebé tancat un acord per acollir en un altre pavelló una seu de l'Organització Mundial del Turisme (OMT).
L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va deixar de funcionar l'estiu passat i del seu ús sanitari només en queda actualment el banc de sang del pavelló Montserrat. Les dependències mèdiques van ser traslladades al nou Hospital de Sant Pau, al carrer de Sant Quintí, unes instal·lacions més modernes que permeten donar un servei millor.
Publicidad
Mentre s'obrien les portes a tots els ciutadans, els representants de la MIA feien ahir una roda de premsa dins del mateix recinte. El representant del capítol catedralici, mossèn Joan Benito, va insistir que "els usos hauran de ser respectuosos amb els valors cristians" i es va mostrar orgullós de la nova etapa. La consellera de Salut, Marina Geli, va explicar que el recinte "és la suma de l'humanisme, els valors compartits i la salut".
A principis de setmana, Geli va explicar que l'objectiu d'obrir el recinte era "retre comptes i que tothom vegi que estem treballant". L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va assegurar que hi ha una voluntat ferma que es converteixi "en un centre referencial de les grans causes de la humanitat".
Publicidad
A partir de demà es tancaran de nou les portes i només es podrà visitar dins de la Ruta del Modernisme, que s'organitza cada dia. Les visites guiades, però, no permeten l'accés a tot el recinte, com aquest cap de setmana.