Este artículo se publicó hace 13 años.
Ruiz amenaça els interins davant la indignació sindical
Els representants dels treballadors en bloc responen a Boi Ruiz que està posant en joc el servei sanitari públic
El Govern ja admet que la retallada pressupostària que s'ultima a la sanitat catalana afectarà els llocs de treball, cosa que va sonar a amenaça als treballadors eventuals, que suposen una quarta part de la plantilla sanitària. Ho va fer dilluns a la nit el conseller de Salut, Boi Ruiz, després d'un acte públic, i ahir van respondre a l'uníson els sindicats, que lamenten tant els acomiadaments que es produiran com l'afectació que aquests tindran sobre la prestació dels serveis. "Es retallarà l'activitat assistencial, es danyarà el nucli dur de l'acte mèdic i això no ho tolerarem", va assegurar un portaveu de Metges de Catalunya, sindicat majoritari al sector.
Ruiz va admetre que "si nosaltres reordenem els serveis i amb la plantilla fixa podem resoldre moltes qüestions, el que tindrem és menys ocupació d'interins i suplents". Les declaracions, recollides per Europa Press, van ser llegides amb atenció pels representants dels treballadors i pels proveïdors privats de la Generalitat, els primers a admetre que la rebaixa tarifària i la menor contractació que es practicarà aquest any té poques sortides diferents a la destrucció d'ocupació, amb tot el que això comporta.
El conseller admet per primera vegada que es destruiran llocs de treball
Les peces encara no estan del tot posades, però tothom ja es fa una idea de quin serà l'efecte dòmino al sector sanitari. Salut diu que el 2011 hi haurà mil milions d'euros menys de despesa i ordena els centres hospitalaris, ambulatoris i centres sociosanitaris que elaborin plans de contingències per estalviar. Les direccions ho fan i pensen a tancar plantes, quiròfans, serveis externs i reduir la despesa farmacèutica. Totes aquestes dràstiques mesures suposaran que els treballadors eventuals que ocupaven aquests espais siguin prescindibles. I també que, com que els espais estaran tancats, els pacients no podran entrar. En resum, una part dels treballadors perdran la feina i les llistes d'espera dels usuaris s'allargaran.
"El que es pugui fer amb plantilles fixes dels centres es farà amb les plantilles fixes del centre", va afirmar el conseller Ruiz, que va negar que aquesta mesura hagi d'afectar tots els centres. Sobre les llistes d'espera, el conseller ja havia admès que s'allargaran a partir d'ara i que, actualment, no està en disposició de garantir que les onze intervencions pactades amb el Govern de l'Estat es puguin fer en els 180 dies pactats.
"S'està danyant el nucli dur del sistema sanitari", van lamentar des de Metges de Catalunya, després de denunciar l'existència "d'una situació d'alt risc". Una de les queixes que els sindicats no deixen de banda és que el sistema ha estat infrafinançat històricament i que és difícil aplicar més pressió financera. Satse, el sindicat d'infermeria, va lamentar que el conseller hagi optat per "prendre la sortida fàcil i no escoltar els professionals, que aportem idees sense que afectin les plantilles".
"No tolerarem que es danyi l'acte mèdic", diu Metges de Catalunya
La secretària de salut de CCOO, Carme Navarro, considerava ahir que la retallada ja s'estava aplicant i Juan Cobacho, d'UGT, assegurava que les mesures dictades des de Salut portaran la sanitat al "col·lapse".
Les conseqüències laboralsEl sindicats fan els seus propis càlculs sobre com anirà la retallada. CCOO compta que l'aplicació de les mesures pot suposar 5.000 llocs de treball menys. UGT eleva aquesta xifra fins a les 7.000 persones, 4.000 que treballen directament a l'Institut Català de la Salut i 3.000 més contractats per la xarxa de centres concertats.
Tots dos àmbits es reparteixen gairebé al 50% unes plantilles formades per unes 80.000 persones. Segons els càlculs de CCOO, d'aquests, entre un 25% i un 30% estarien dins el grup de treballadors eventuals inclosos en el grup esmentat pel conseller dilluns, potencials víctimes d'acomiadament o de contracte no renovat.
En tot cas, tots els sectors afectats esperen encara que el Departament de Salut concreti com quedarà afectat el servei sanitari un cop s'hagin definit les retallades. Tant les plantilles com els proveïdors lamenten la falta de concreció del departament, que dilluns, durant la reunió del consell social del Servei Català de la Salut, no es va desenvolupar. La conselleria encara està tancant els precontractes amb els diferents centres, fet que permetrà saber ja de manera exacta la dimensió de la retallada en cada centre. Fonts patronals adverteixen que com més es dilati la firma dels precontractes, més complicat serà assumir una retallada del 10% en el pressupost sanitari, ja que s'han consumit quatre mesos de l'any, pe la qual cosa el marge d'actuació es va tancant.
Hi ha hospitals que han arribat a elaborar tres plans de contingència diferents, per adaptar-se de forma automàtica a la retallada que li sigui dictada per la conselleria. A l'Hospital de Bellvitge, per exemple, s'ha plantejat el tancament temporal de nou plantes.
Ahir, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va voler abordar aquesta qüestió recordant que "recentment" s'han inaugurat dos centres hospitalaris al Baix Llobregat. Segons va dir, aquests nous recintes es van fer precisament per descarregar de feina l'Hospital de Bellvitge. D'altra banda, Homs es va mostrarferm en el rebuig del Govern al copagament i va repetir la posició de l'executiu: "Creiem que hi ha marge per fer ajustos que no afectin l'atenció als usuaris".
El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, va assegurar que "el Govern de la Generalitat s'està carregant el sistema de salut pública". El dirigent del PSC va recordar que això està passant "contra un model d'èxit que havien exhibit quan estaven al Govern" i va alertar que "s'estan rebaixant prestacions".
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.