Este artículo se publicó hace 13 años.
La protesta s'estén més enllà de la Ciutadella
Els indignats van començar a omplir la plaça de Sant Jaume a partir de les sis de la tarda. L'objectiu era fer una seguda a les portes del Palau de la Generalitat per demanar un referèndum sobre les retallades i alhora desvincular-se dels aldarulls del Parc de la Ciutadella.
A dos quarts de sis ja eren uns 2.000 els concentrats, als quals se sumava una munió de curiosos i turistes despistats. Vigilats de ben a prop per un fort desplegament policial, els indignats van demanar la llibertat dels detinguts mentre feien un minut de silenci.
Dues mil persones fan una seguda a la tarda a la plaça de Sant Jaume
La calma es va trencar per les ja conegudes consignes dels indignats. "Menys policia i més educació", repetien els manifestants. I els Mossos d'Esquadra, desafiadors, miraven l'horitzó. I mentre la majoria dels concentrats entonaven L'estaca de Lluís Llach, d'altres inflaven globus de colors i els enlairaven. "Aquestes són les nostres armes", cridaven els indignats.
Maria Lifante, una barcelonina de 91 anys que va voler donar suport als indignats, va fer ressonar la veu de l'experiència a la plaça de Sant Jaume. "Heu d'estar ben units, no us deixeu mai vèncer", va dir Lifante mentre era ovacionada pels manifestants. Lifante, que fa més de 60 anys que viu a prop de la Generalitat, va assegurar haver viscut situacions polítiques molt complexes, "però mai tan difícils com les actuals, amb les institucions plenes de corruptes".
Els indignats evidenciaven ahir més que mai la transversalitat del moviment, que acull gent de totes les edats i les classes socials. Alhora, però, quedava palesa l'homogeneïtat de les idees. Tots agrupats en un únic crit, el del canvi.
Alguns activistes critiquen les detencions davant d'una comissaria
Retallades i pressupostos"Artur Mas, a quina mútua vas?", preguntaven els concentrats de manera irònica. I és que les retallades, especialment en sanitat i educació, van centrar ahir les consignes dels manifestants, que volien palesar el seu malestar amb l'aprovació d'uns pressupostos que consideren "injustos" i "gens equitatius".
Els indignats van voler ahir deixar clar que el moviment del 15-M no s'esvairà i que les seves reivindicacions seguiran sent fermes. "Això no acaba aquí" o "hem perdut la por" eren alguns dels clams que ressonaven a les portes del Palau de la Generalitat.
Mentrestant, davant la porta d'accés al Parc de la Ciutadella que dóna al passeig Lluís Companys, un dispositiu amb prop de 50 agents en custodiava l'entrada. Al davant, uns 800 indignats cridaven consignes. La descoordinació i la incertesa presidien l'escena. Algú cridava a mobilitzar-se cap a la comissaria de les Corts, on suposaven que havien traslladat els detinguts. D'altres proposaven anar fins a la plaça de Sant Jaume.
Un membre de la comissió de comunicació llegia un breu manifest per condemnar els actes violents, i demanava que no es criminalitzés "una gran majoria pacífica". En acabar, alguns criticaven amb insistència que el comunicat no condemnés la violència exercida pels Mossos. "Està sent molt difícil", comentava David Ic, membre de la comissió de comunicació. El seu rostre revelava el cansament de qui intenta reconduir la situació en un ambient crispat.
Els indignats es van dissoldre poc després, quan unes 200 persones van anar cap a la comissaria de les Corts. Allà, van seure a terra i van demanar l'alliberament dels detinguts al crit de "no hi som tots".
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.