Este artículo se publicó hace 13 años.
L'accés de la privada als hospitals fa témer per les llistes d'espera
Sindicats i patronal creuen que les empreses podrien tenir preferència per utilitzar els quiròfans
El Departament de Salut ha tornat a obrir un altre front a costa de les llistes d'espera. Després d'anunciar que allargarà a vuit mesos el temps màxim per operar-se de les 14 intervencions quirúrgiques acordades amb el ministeri, ara ha desfermat el temor en el sector que la seva proposta de llogar equipaments hospitalaris de la Generalitat a la iniciativa privada comporti un sistema de llistes d'espera de doble velocitat que perjudiqui els usuaris del sistema públic.
La velocitat més lenta seria la del servei públic i la més veloç la de les empreses privades, que es beneficiarien d'unes retallades pressupostàries que deixarien més hores en desús els quiròfans dels hospitals de l'Institut Català de la Salut, dels quals es podran beneficiar. Els sindicats fa dies que afirmen, des que analitzen la llei òmnibus, que torna a obrir la porta que l'assistència sanitària privada es faci un lloc en hospitals públics.
Ahir s'hi va afegir l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES). La presidenta de la patronal, Cristina Contel, va denunciar una decisió "totalment inoportuna en els moments de crisi que travessa el sector, en què diverses entitats privades tenen greus problemes de viabilitat". Va advertir que si es permet aquesta via, "seran els professionals de la privada, més de 25.000 persones, els que veuran amenaçats els seus llocs de treball" els pròxims mesos. Les entitats amb centres propis no volen sentir a parlar d'aquest tipus d'iniciatives en considerar que seria un greuge comparatiu respecte a les empreses que han fet fortes inversions per tenir les seves pròpies instal·lacions.
El vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, també va mostrar els seus dubtes i va advertir sobre una possible "perversió" en les llistes d'espera. Per això, va demanar un "sistema d'avaluació permanent" per evitar que s'acabi creant un sistema dual de llistes d'espera, tal com funciona a l'Hospital Clínic, on des de l'any 2000 l'empresa privada Barnaclínic té una planta pròpia llesta per a hospitalitzacions. La societat, que fa servir mitjançant un sistema d'arrendament els quiròfans del centre hospitalari, només pot fer intervencions quirúrgiques a les tardes i quan es preveu que les operacions durin més de 12 hores es programen els caps de setmana. Si no s'estableix un sistema similar, el Col·legi de Metges s'oposarà a la mesura.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, va entendre ahir la preocupació del sector públic, però va subratllar que "en cap moment el sector públic farà activitat privada si això trenca el criteri d'equitat o si fa competència deslleial".
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.