Este artículo se publicó hace 14 años.
La història de l'univers explicada amb bombolles
Al començament, això és el que significa bereshit, la paraula triada pel científic Jorge Wagensberg i l'artista Pep Bou per batejar l'espectacle en què expliquen la història de l'univers amb l'ajuda de bombolles de sabó. Partint del coneixement de la història natural que té Wagensberg i de l'enginy de Pep Bou, les bombolles serviran per explicar les efemèrides més brillants de la història, des del Big Bang o l'existència del primer ésser viu. Però bereshit també és el mot amb què arrenca el primer paràgraf de la Bíblia. Precisament per això, Wagensberg l'ha volgut recuperar, perquè l'espectacle repassa la formació de l'univers i arriba fins a les últimes descobertes científiques.
Amb aquesta proposta, Wagensberg i Bou tornen a fusionar les seves disciplines. Una col·laboració que van iniciar amb Cèl·lules i plantes, el muntatge que van presentar a la inauguració del CosmoCaixa l'any 2004. Treballant plegats se senten còmodes, i en aquesta ocasió la narració del científic anirà una vegada més acompanyada de bombolles, uns objectes que per Bou són els "més bells i efímers del món".
Tots dos prometen que gràcies a les bombolles l'espectador comprendrà millor algunes de les lleis fonamentals de l'univers. I és que segons apunta Wagensberg, "l'esfera és la forma primigènia i amb més presència a la naturalesa".
Però l'obra no és només un recorregut pedagògic pels nostres orígens, sinó que també convida a la reflexió amb experiments que permeten "fer burla i jugar a violar les lleis de la natura", segons explica el científic.
Una proposta imprevisibleEls dos protagonistes del muntatge no amaguen que l'espectacle té uns resultats "parcialment incerts", per la complexitat de l'experimentació amb bombolles, ja que depèn de la temperatura i la humitat de l'espai, entre altres factors. Malgrat tot, el mestre de les bombolles argumenta que "els discursos d'en Jorge i el meu tenen un punt d'imprevisibles, tot i que sabem on van".
La realitat té uns 13.500 milions d'anys, i segons diu Wagensberg "proposem un viatge a través de la història de la realitat, formada per múltiples històries que tenen un nexe en comú, una forma simètrica que la protegeix. Si d'alguna cosa en podem estar segurs és que la realitat és rodona i la seva història, la més bella del cosmos, una història de bombolles de sabó".
El Grec acull demà l'estrena de Bereshit. La història més bella del cosmos, una obra que ja es va poder veure en una versió preliminar a l'última edició del Temporada Alta de Girona, i que ara s'instal·la fins al 25 de juliol a la Sala Ovidi Montllor, al Mercat de les Flors.
Una ocasió distesa i singular per pensar d'on venim i predir cap on anem a través de la bellesa hipnòtica de les bombolles. Una proposta per obrir els ulls i preguntar-se com va començar tot.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.