Público
Público

La regió metropolitana de Barcelona i les comarques de Girona entraran els propers dies en “preemergència per sequera”

Es tracta d'un estat transitori que s'allargarà fins a un mes i mig abans de declarar l'emergència per sequera, el nivell més greu. Proximament s'anunciaran noves restriccions en el consum d'aigua

El pantà de Santa Fe sec, al parc natural del Montseny, a Fogàs de Monclús, Barcelona - Alberto Paredes / Europa Press

Judit Castaño

La falta de pluges dels últims tres anys ha portat el Govern a prendre mesures d'estalvi. De fet, una part del territori es troba en estat d'emergència, el pitjor nivell de tots, per sequera. És el cas d'aquells municipis que depenen de l'Aqüífer Fluvià Muga (Alt Empordà), de l'embassament Riudecanyes (Baix Camp) i l'embassament Darnius-Boadella (Alt Empordà). En total,  175.000 catalans de 37 pobles es veuen afectats per les restriccions.

Unes restriccions que ben aviat també arribaran a altres zones de Catalunya, com a la regió metropolitana de Barcelona i comarques de Girona. Aquest dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha alertat que les reserves dels embassaments de les conques internes se situen en un mínim històric, el 18,89%, per sota fins i tot de l'anterior mínim registrat el 1989 (18,9%). És per això que l'Executiu ha decidit declarar en els propers dies "l'estat de preemergència" per sequera als municipis que depenen de les conques internes, com la del Ter-Llobregat, abans d'arribar al llindar del 16% dels embassaments, tal com estava previst. Això s'aprovarà la setmana vinent.

Les reserves dels embassaments de les conques internes se situen en un mínim històric, el 18,89%, per sota fins i tot de l'anterior mínim registrat el 1989

D'aquesta manera, el Govern vol guanyar temps de reacció per evitar arriabr a una situació més extrema. Després d'aquest període de temps, que serà d'un mes i mig, els municipis ja passarien a estat d'emergència. El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, no ha concretat quines restriccions suposarà, però es podria rebaixar la pressió de l'aigua que surt per l'aixeta, tal com ja ha anunciat Aigües de Barcelona. Serà inicialment en horari nocturn per intentar que l’afectació als usuaris sigui mínima.

https://twitter.com/govern/status/1724399357745627306

Reyes ha afirmat que és la "pitjor sequera" de la història per la durada -des de fa 36 mesos-, per la intensitat -perquè les pluges estan per sota de la mitjana- i per la superfície afectada, que és gran part de Catalunya. Malgrat això, ha destacat que el pla especial que la Generalitat va posar en marxa el 2021 ha permès que la situació no sigui pitjor, amb la posada en marxa de dessalinitzadores i plantes de regeneració d'aigua.

El director de l'ACA ha apuntat que tothom ha de fer el possible per "fer un ús eficient i responsable" de l'aigua, apuntant que caldria rebaixar el consum a "90 litres per persona i dia".  

La sequera obliga a tancar la central hidroelèctrica de Llanars

El baix cabal que porta el riu Ter ha obligat l'empresa Bassols Energia a tancar la central hidroelèctrica que té a Llanars (Ripollès). Per poder produir, la central necessita un cabal mínim superior als 0,2 metres cúbics per segon, però ara no hi arriba. Es tracta d'una situació excepcional. De fet, des que l'empresa té registres, als anys 90, que no havia ocorregut mai, però en canvi aquest any ja ha passat dues vegades.

L'últim cop va ser el passat mes d'abril, que és quan precisament la central hauria de produir més perquè hi hauria d'haver la neu del desglaç. "Aquest any ni neva ni plou", lamenta el cap d'explotació de l'empresa, Josep Pujadas, que explica que el tancament de la central implica deixar de produir energia de proximitat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?