Público
Público

El moviment per l'habitatge inicia una campanya per defensar la reserva del 30% per a pisos socials a Barcelona

Denuncien que el nou govern municipal, encapçalat per Jaume Collboni, vol "anul·lar" una mesura que funciona "en un context en què els lloguers s'han disparat i els veïns són expulsats dels seus barris per la turistització de la ciutat"

Representants de diversos col·lectius a favors del dret a l'habitatge presentant la nova campanya per defensar la mesura del 30% d'habitatge protegit - PAH Barcelona/Twitter

Judit Castaño

Col·lectius pel dret a l'habitatge s'han concentrat aquest dilluns per llançar una campanya en defensa de la reserva del 30% en les noves construccions per a habitatge social a Barcelona, una normativa que el govern d'Ada Colau va impulsar el 2018. Denuncien que el nou govern municipal, encapçalat per Jaume Collboni, vol "anul·lar" la mesura "en un context en què els lloguers s'han disparat i els veïns són expulsats dels seus barris per la turistització de la ciutat".

Sota el lema Contra l'especulació, defensem el 30%!, la campanya ha estat impulsada pel Sindicat de Llogateres, la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT), la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), l'Observatori DESCA, Resistim al Gòtic i la Sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la XES. "Volem denunciar l'intent de l'alcalde Collboni de desactivar la mesura del 30% de la mà de Trias i el lobby immobiliari, que té molts interessos per tombar-la", ha dit el portaveu del Sindicat de Llogateres, Jordi González.

"Reajustar" la mesura

Fa unes setmanes, Collboni va presentar un comitè d'experts, encapçalat per l'economista Carme Trilla, que té com a encàrrec "reajustar" la mesura i assessorar el consistori en polítiques d'habitatge després d'assegurar que la reserva del 30% per a habitatge social de les noves promocions "no ha donat els resultats esperats". L'alcalde va indicar que s'havien previst uns 300 pisos l'any com a conseqüència de l'aplicació del 30% i que, "passats cinc anys, no s'ha arribat ni als 60".

Els portaveus han coincidit que si no s'han assolit les xifres d'habitatge social esperades ha estat per una suma de diversos factors i algunes "maniobres" dels lobbies. En primer lloc, per la decisió de no suspendre llicències que ja estaven en curs, fet que va provocar que els promotors tinguessin uns quants mesos per demanar llicències abans que entrés en vigor la norma. En segon lloc, la pandèmia de la Covid-19, que va bloquejar les activitats i endarrerir dos anys l’aplicació de la norma.

https://twitter.com/PAH_BCN/status/1723994079464239364

Finalment, les entitats critiquen la passivitat del propi ajuntament a l’hora de fer complir la norma, ja que no ha fet prou inspeccions ni ha sancionat a qui se saltava la llei. "Si s'haguessin fet inspeccions rigoroses, ara a la ciutat hi hauria més pisos", ha dit la portaveu de la PAH, Lucía Delgado, que en una roda de premsa aquest dilluns davant de la futura promoció d'habitatges socials del número 1B del carrer Pelai, ha assegurat que la mesura "funciona".

Per això, les entitats demanen a l'Ajuntament de Barcelona més recursos per fer complir la reserva i evitar fraus per part dels promotors. Recorden que la població de Barcelona està destinant més del 40% del seu sou a pagar l’habitatge, "amb unes xifres de preu de lloguer completament disparades". Els col·lectius han advertit que si no s’atura "aquest intent de retallar el 30%" es mobilitzaran al carrer.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?