Este artículo se publicó hace 7 años.
PROCÉS A L'INDEPENDENTISMELa justícia alemanya deixa Puigdemont en llibertat i descarta el delicte de rebel·lió
El tribunal superior de l'Estat de Schleswig Holstein deixa lliure el president cessat, amb una fiança de 75.000 euros, mentre estudia resoldre sobre la petició d'extradició a Espanya. Constata que no hi ha hagut "violència" en els fets pels quals està processat.
Públic
Barcelona-
Carles Puigdemont, en llibertat. La sala primera penal del Tribunal Superior de l'estat alemany de Schleswig-Holstein ha dictat aquest dijous llibertat condicional, sota fiança de 75.000 euros, per al president cessat de la Generalitat, mentre continua estudiant la petició d'extradició de les autoritats espanyoles. En la seva resolució, el tribunal també declara que no veu admissible el presumpte delicte de rebel·lió pel està processat pel Tribunal Suprem, i pel qual el reclama la justícia espanyola.
En la resolució, el tribunal considera "inadmissible" imputar el delicte de rebel·lió a Puigdemont. Descarta l'extradició per aquest delicte perquè els actes que imputa la justícia espanyola al president cessat "no serien punibles a Alemanya" segons la legislació vigent del país centreeuropeu. En aquest sentit, descarta el delicte més equiparable recollit al codi penal alemany, el d'"alta traïció", perquè no es compleix el requisit que s'hagi produït "violència" –un requisit que també és present en el tipus penal de rebel·lió en la legislació espanyola–.
Descartat el delicte de rebel·lió, el tribunal continuarà estudiant si extradeix Puigdemont per l'altre delicte pel qual està processat a Espanya, el de malversació. En aquest sentit, tot i apreciar risc de fuga, considera que aquest és ara queda considerablement reduït, en descartar-se el delicte més greu, el de rebel·lió, per la qual cosa ha decidit deixar-lo en llibertat sota fiança. Puigdemontpodria abandonar la presó de Neumünster aquest divendres, un cop s'aboni la seva fiança -a càrrec de la caixa de solidaritat que mantenen l'ANC i Òmnium Cultural-. El president cessat haurà de presentar-se setmanalment davant de la policia de Neumünster, i només podrà abandonar territori alemany amb permís de la Fiscalia.
Amb aquesta decisió, el tribunal denega la petició de la fiscalia de l'estat de Schleswig Holstein de mantenir Puigdemont en presó provisional mentre estudia la petició d'extradició. La decisió no és recorrible.
Per altra banda, el tribunal també nega que Puigdemont pugui ser objecte de persecució política a Espanya, un dels arguments de la defensa per demanar que no sigui extradit.
La decisió de la justícia alemanya arriba en paral·lel a una altra a Bèlgica, on els consellers cessats Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig han quedat en llibertat sense fiança, després de posar-se a disposició de la justícia belga en el procediment per la sol·licitud d'extradició que demana Espanya.
L'advocat de Puigdemont veu "desacreditats" els jutges espanyols
Les reaccions a la decisió del tribunal alemany no s'han fet esperar. Un dels primers a estat una part directament implicada, l'advocat de Puigdemont Jaume Alonso-Cuevillas, que ha considerat un "gran èxit" la decisió del tribunal alemany. "Sempre hem sostingut que [la imputació per rebel·lió] no s'aguanta, perquè requereix un alçament violent que no s'ha produït de cap de les maneres", ha afirmat.
L'advocat ha recordat que la decisió sobre el delicte de rebel·lio és ferma, per la qual cosa altres estats europeus que l'analitzen "haurien d'adoptar resolucions en aquest sentit". També ha considerat que els jutges espanyols de la causa contra l'independentisme "queden desacreditats per la justícia d'un altre país", per la qual cosa haurien de qüestionar-se el relat amb el qual justifiquen la seva investigació, segons ha afirmat.
JxCat, ERC i la CUP ho celebren
Els partits independentistes han celebrat unànimament la decisió. El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha subratllat el "gran contrast" entre una justícia europea "que aplica el dret que escolta, que mesura, analitza i decideix", i una justícia espanyola "on tens la sensació que tot està decidit abans d'entrar al Tribunal Suprem", i que "escolta a ministres i fa condemnes prèvies". "La justícia europea ha entès que el moviment català es basa en el civisme, la defensa dels valors democràtics, en el valor suprem de la llibertat, i que defensa la pau per sobre de tot", ha afegit Pujol.
Per ERC, la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha valorat que la decisió del tribunal alemany és "una molt bona notícia per a la democràcia i un nou revés per a la justícia espanyola, que torna a quedar en evidència i demostra que és arbitrària i respon només a la voluntat repressiva de l'Estat". Vilalta ha ressaltat que la justícia alemanya ha demostrat que "no hi ha hagut violència", i ha demanat l'alliberament immediat dels "presos polítics, que ha quedat demostrat que són hostatges".
Des de la tercera de les formacions independentistes al Parlament, la CUP, el seu diputat Vidal Aragonès s'ha felicitat que la justícia alemanya hagi "posat de manifest" que "una part de la judicatura espanyola i de l'aparell de l'Estat" actuen "de manera persecutòria i antidemocràtica" i amb un "actuació de part". També ha destacat que no es pot acusar de "cap violència" el president cessat, i ha reiterat la seva disposició a investir Puigdemont.
També els dirigents de les entitats sobiranistes han aplaudit la decisió. "El Molt Honorable President Puigdemont, lliure! No hi ha delicte de rebel·lió!", ha manifestat a Twitter la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie. "El futur que tant els espanta arribarà. I llavors el que quedarà de nosaltres és la confiança que hem mantingut en la foscor", ha escrit, també a Twitter i des de la presó, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, citant l'escriptor britànic John Berger.
Des dels Comuns, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit esperar que la decisió del tribunal alemany faci "recapacitar" els jutges espanyols, i més concretament, Pablo Llarena, perquè "les persones que estan a la presó injustament siguin alliberades com abans millor". Ha celebrat igualment que el tribunal hagi descartat el delicte de rebel·lió, perquè "a Catalunya no hi ha violència". I ha insistit a demanar una "solució política" per a un "conflicte d'idees".
Més incisiu ha estat el secretari general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. "És una bona notícia que la justícia alemanya desmunti tot l'intent de causa general per rebel·lió. Això deixa en una situació insostenible les actuacions del Tribunal Suprem, i el PP i C's, que han alimentat la judicialització de la política", ha valorat.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la seva banda, s'ha limitat a manifestar el seu respecte per les decisions judicials. "Hi ha hagut una decisió d'un jutjat a Alemanya i ens sembla molt bé, com ens semblen bé les decisions que es prenen per part de la justícia espanyola", ha declarat.
També ha manifestat "màxim respecte" per la decisió judicial el líder del PSOE, Pedro Sànchez. Amb el matís que ha afegit que el que ara és "important" és que Puigdemont "sigui extradit [per malversació] perquè reti comptes sobre els actes que va fer durant el segon semestre del 2017".
Per part del Govern central, el ministre de Justícia, Rafael Català, ha considerat la decisió com a "manifestació del funcionament de la justícia independent, a Espanya, a Alemanya i a tots els països de la UE". Sobre el fet que Puigdemont no pugui ser jutjat a Espanya per rebel·lió, ha indicat que aquest dijous hi ha hagut "una primera decisió, i d'aquí es deriva un procés jurisdiccional en què hi ha diversos recursos. Veurem quina és la decisió final i quin és l'enjudiciament a Espanya".
[Hi haurà ampliació]
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..