Este artículo se publicó hace 7 años.
Iceta proclama que "cap socialista" vol el 155 i insta Puigdemont a evitar-lo
El líder del PSC treu ferro a les discrepàncies internes, després que diversos alcaldes i dirigents socialistes hagin manifestat el seu rebuig que el partit doni suport a l'aplicació del 155 que prepara Rajoy.
Carles Bellsolà
-Actualitzat a
"Cap socialista vol l'aplicació del 155. Volem diàleg, acord i evitar el pitjor dels escenaris". Així s'ha expressat aquest dilluns el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha responsabilitzat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'una eventual aplicació del 155, així com ha afirmat que és aquest l'únic que pot aturar-la. A la vegada, Iceta ha volgut treure importància a les esquerdes internes que s'han posat de manifest en el partit, amb una trentena d'alcaldes i veus històriques del partit que demanen discrepar del PSOE i rebutjar l'aplicació del 155 que vol aprovar el Govern de Mariano Rajoy al Senat.
"Cal fer tots els esforços possibles per al diàleg", ha afirmat Iceta, en roda de premsa aquest dilluns després de la reunió de l'executiva dels socialistes catalans. "Fins l'aprovació per part del Senat de l'autorització del 155 tenim temps, estem disposats a treballar per aconseguir-ho, i ho estem fent", ha afegit.
Iceta, no obstant, creu que l'única persona que està "en condicions" d'aturar l'aplicació del 155 és el propi Puigdemont. De dues formes: sigui convocant eleccions al Parlament, sigui "aprofitant el tràmit d'audiència al Senat per oferir un diàleg". Puigdemont té previst comparèixer al Senat abans del ple del Parlament anunciat per a aquest dijous, segons han explicat diverses fonts parlamentàries aquest dilluns.
Mentre Iceta carrega tota la responsabilitat de l'aplicació del 155 en Puigdemont, altres dirigents socialistes no ho veuen tan clar. Una trentena d'alcaldes socialistes s'havien sumat aquest dilluns al comunicat que dissabte van fer públic l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i els alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, de Granollers, Josep Mayoral, i de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, en que exigien al PSC que no avali "en cap cas" la intervenció de l'autonomia via 155. Parlon, a més, va renunciar al seu càrrec a l'executiva federal del PSOE, per aquest mateix motiu.
"Aprecio molt les veus del PSC que estimulen la meva tasca per evitar un mal més gran", ha afirmat Iceta, sobre aquestes discrepaàncies. A la vegada, ha rebutjat una consulta interna sobre la postura del PSC respecte al 155, com havien demanat,entre d'altres, l'exconseller de Governació Xavier Sabaté i, en part, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Igualment, Iceta ha ressaltat que en l'executiva d'aquest dilluns totes les intervencions s'han mostrat d'acord "amb el que el PSC està fent en aquests moments" en relació al 155.
A aquestes veus crítiques s'hi han sumat les de diversos dirigents històrics del partit. Com ara Raimon Obiols i el seu corrent intern Nou Cicle, que aquest diumenge va publicar un document en què demanava que el PSC se situï "enèrgicament contra la brutalitat irresponsable del govern del PP i contra l'aplicació que pretén de l'article 155". A més d'Obiols, el document l'han signat noms com Laia Bonet o Daniel Font, entre d'altres.
Igualment s'hi ha significat l'exministre i fundador del partit Joan Majó, que ha arribat al punt d'estripar públicament el carnet. En una carta dirigida a Iceta divendres -just abans que el Consell de Ministres aprovés les mesures concretes per aplicar el 155-, li manifestava la seva "voluntat" de donar-se "formalment de baixa del PSC". L'argument de Majó és que no pot "acceptar" que el PSC segueixi considerant-se com a "partit germà" d'un PSOE que dóna "ple suport" a la política del PP en relació a Catalunya.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..