Este artículo se publicó hace 7 años.
El Govern presenta Iglesias com el seu gran aliat a Madrid per afavorir el diàleg
El president Quim Torra rep el líder de Podemos, que s'ha mostrat disposat a visitar els presos polítics i s'ha mostrat disposat a "afavorir" el diàleg. El Govern català destaca els "punts de trobada" amb el partit morat, en un moment que aquest és el principal suport d'un PSOE "en minoria" al Congrés.
Carles Bellsolà
Barcelona-
A l'hora de buscar possibles aliats al Congrés pel que fa al conflicte català, el Govern de la Generalitat ha de mirar necessàriament en una direcció: cap a Podemos i el seu entorn. I el propi executiu català ha presentat aquest dilluns el partit morat com al seu principal interlocutor a Madrid per afavorir el diàleg amb el Govern espanyol, després de la trobada del líder de la formació, Pablo Iglesias, i el president Quim Torra. Un paper que Iglesias mateix s'ha atorgat amb gust, a la vegada que ressaltava la seva convicció que només des de l'assumpció de la "plurinacionalitat" es pot mantenir Catalunya dins de l'Estat.
Torra ha rebut Iglesias al Palau de la Generalitat durant prop d'una hora i mitja, en la primera trobada del president català amb un líder parlamentari del Congrés des que va accedir al càrrec, i a 15 dies de reunir-se amb el president del Govern central, el socialista Pedro Sánchez. I justament les futures converses entre els dos executius sobre la situació a Catalunya ha centrat la conversa. I, més concretament, el possible paper d'Iglesias com a mediador, per afavorir aquest diàleg.
El propi Iglesias s'ha ofert en part a jugar aquest paper, quan ha demanat que "el diàleg ha de ser el vehicle" i quan s'ha compromès a transmetre a Sánchez que "aquest ha de ser el nou escenari polític". "Cal acabar amb l'excepcionalitat, amb les presons i amb la judicialització de la política", ha expressat Iglesias, en compareixença posterior a la reunió amb Torra. Iglesias també ha anunciat la seva intenció de visitar els presos polítics catalans i "contribuir al clima de distensió".
Aquest paper de mediador d'Iglesias, de fet, l'ha remarcat encara més la portaveu del Govern, Elsa Artadi, en recordar la influència que Podemos pot tenir en l'Executiu de Pedro Sànchez en el moment actual. "El rol que té Podemos ara mateix a la politica espanyola es important", ha subratllat Artadi, que ha raonat que el govern del PSOE "està en minoria", i que "la gran força" que li dona suport és el partit morat. "La majoria al Congrés els la dóna un partit que reconeix la situació, això és positiu", ha celebrat.
Sobre aquest "entendre la situació" a què es referia Artadi, Iglesias n'ha donat algunes pistes prèviament. Ha coincidit amb la posició del govern català -i dels partits sobiranistes- en valorar que "la monarquia ha jugat un paper molt maldestre, un paper de desunió" en el "conflicte català", i ha reafirmat el seu compromís amb un model d'estat "plurinacional", que ha considerat com a "consubstancial a Espanya".
"Qui no entén la plurinacionalitat no entén Espanya", ha arribat a adir Iglesias, que ha afegit que "només" des dels "valors republicans", que impliquen "federalitat o confederalitat", Catalunya i Espanya poden "compartir Estat".
El Govern i la seva "sintonia" amb Podemos
Des del govern català, Artadi ha insistit a remarcar els "punts de trobada" i els "molts elements en comú" amb Podemos. I no només pel que fa al debat territorial. Així, la portaveu del Govern ha expressat la "voluntat de mantenir una relació estable" amb la formació morada per "avançar en polítiques progressistes", i ha ressaltat la "plena sintonia" en diverses qüestions "de l'àmbit social", oferint-se així, gairebé explícitament, el suport dels partits independentistes a futures iniciatives de Podemos al Congrés, perquè "tenim moltes ganes que hi hagi canvis a l'Estat espanyol", en direcció "progressista".
On no hi ha hagut tant d'acord és en la qüestió de la situació dels presos polítics. Iglesias ha considerat "important" que aquests siguin traslladats a presons catalanes, i ha assenyalat que el president Pedro Sánchez "hi està d'acord" i "ho desitja". Artadi, en canvi, ha precisat que la posició del Govern de la Generalitat "no és negociar l'apropament dels presos", perquè el que cal és "alliberar-los".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.