Público
Público
PRESOS POLÍTICS

El Govern espanyol començarà a tramitar la petició d’indult als presos polítics la setmana que ve

La resolució podria trigar entre quatre i sis mesos i arribarà després d'escoltar les diferents parts. La petició la va presentar l'advocat Francesc Jufresa el 23 de desembre de l'any passat. El ministre de Justícia també defensa la necessitat de reformar el delicte de sedició. 

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en la sessio de control que s'ha fet al Congrés. EFE
El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en la sessio de control que s'ha fet al Congrés. EFE

acn

El Govern espanyol començarà a tramitar l’expedient de l’indult als presos polítics la setmana que ve, segons ha afirmat aquest dimecres el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, durant la sessió de control al Congrés dels Diputats. L’executiu espanyol té sobre la taula la petició que va presentar l’advocat Francesc Jufresa el passat 23 de desembre per l’indult als 12 condemnats pel Tribunal Suprem. Campo ha afirmat que ho farà "perquè és el que toca" la setmana que ve. Segons fonts del Ministeri de Justícia un cop tramitats el Govern espanyol haurà d’escolta les parts, el tribunal sentenciador i la Fiscalia. La resolució podria trigar en sortir entre quatre i sis mesos.

Campo ha fet aquestes manifestacions al Congrés en resposta a una pregunta de la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, que ha recordat que l’actuació de la Justícia espanyola contra el procés independentista ha generat 2.850 represaliats i ha negat que es tracti d’una institució "independent". "La justícia espanyola és més espanyola que justícia. Gestionin el conflicte des de la política", ha espetat Borràs a Campo.

El ministre de Justícia ha afirmat que "Espanya és un estat social i democràtic de dret amb un poder judicial independent i un ministeri fiscal autònom", i ha insistit que el seu govern ha de "vetllar" pel compliment de la llei. "No puc compartir la seva idea que la justícia està a la deriva, perquè malgrat que és millorable, avui va unida i tots anem a la mateixa línia". "Acatem i respectem totes les resolucions dels tribunals i estem plenament disposats al diàleg", ha dit el ministre, que ha apuntat també que el seu executiu tramita amb "normalitat democràtica" tot tipus d’expedients i arxius, i "també els indults que li preocupen", que "es començaran a tramitar la setmana que ve".

Campo defensa la reforma de la sedició

El ministre de Justícia també ha defensat al Congrés la reforma del delicte de sedició. Ho ha fet en resposta a la pregunta del diputat del PP Luis Santamaría, que ha afirmat que la resposta a la mà que el PP té estesa "serà una amnistia" als presos, fet que és "una traïció al diàleg" que els populars "estan proposant". En la seva resposta, Campo ha recordat que el dret penal "és una cosa viva" que ha de trobar el "to just" i "és normal que davant una realitat canviant" es reformi. "Hem de parlar també de l’ordre públic", ha dit, i ha recordat que Sánchez ja va dir al debat d’investidura que cal reformar els delictes de rebel·lió i sedició. "En això estem i esperem comptar amb vostès". "Hem de reformar el Codi Penal perquè hi ha un nou ordre a protegir i cal analitzar perquè el nostre dret se separa dels codis penals francès, italià o alemany", ha afegit el ministre.

L'independentisme demana una "solució política"

La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha advertit aquest al ministre de Justícia que la solució política al conflicte a Catalunya passa per una llei d’amnistia, tot i que ha acollit positivament l’anunci sobre l’inici de l’expedient d’indult als presos perquè "permetria que es trenqués una situació d’injustícia". Segons Borràs, la hipotètica concessió de l’indult "seria una bona notícia perquè faria que els presos sortissin d’on no han de ser", però cal trobar una "solució política" que "està més a prop d’una llei d’amnistia que no pas de l’indult".

La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent ha assegurat que l'única resposta viable al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat és afrontar-lo "políticament" amb el reconeixement al dret a l'autodeterminació i l'amnistia per a tots els presos de l'1-O. En canvi, la presidenta d'En Comú Podem a Parlament, Jéssica Albiach, ha afirmat que "els primers passos per la llibertat són l'inici del camí de la solució política". "La feina comença a donar fruits. Avancem!", ha afegit en un missatge a través del seu compte de Twitter.

També s'han mostrat escèptiques les entitats. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que el Ministeri de Justícia té "l'obligació legal" de tramitar la petició d'indult per als independentistes presos. Segons ella, aquesta via "no seria una solució política per a res" i ha afegit que una amnistia només seria útil si anés acompanyada d'un referèndum pactat. De la seva banda, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha afirmar que "l'únic que ha de fer l'estat espanyol és aprovar la llei d'amnistia perquè l'indult no serveix per a res, més enllà de la solució personal d'un represaliat".

Campo justifica per raons de seguretat l’absència de Felip VI

D'altra banda, el ministre de Justícia ha justificat aquest dijous l’absència del rei Felip VI a l’acte de lliurament dels despatxos als nous jutges a Barcelona que tindrà lloc divendres per motius de seguretat. "Hi ha moments en què cal sacrificar alguna cos en pro d’alguna cosa més segura", ha afirmat en una entrevista a la Cadena Ser. Segons Campo - que ha admès implícitament que la decisió l’ha adoptat el seu executiu-, la decisió s’ha adoptat tenint en compte "moltes variables". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?