Público
Público

El Govern deixarà de subvencionar les pistes d'esquí privades i destinarà els diners a pisos socials al Pirineu

Es tracta d’una partida d’1,2 milions que es destinava a finançar accions per millorar aquestes instal·lacions i produir neu artificial amb canons, entre d’altres. Ara, aquest import s’utilitzarà per comprar i rehabilitar habitatges socials a les comarque

L'estació Baqueira Beret la temporada 2022/2023 amb els canons de neu a ple rendiment - Cedida a l'Acn per Baqueira Beret

Públic

La Generalitat no renovarà la línia d'ajuts que des del 2020 atorga a les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya -Baqueira-Beret, el Port del Compte i la Masella- per compensar-les per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia de la Covid-19, segons ha avançat el diari Ara. Es tracta d'una partida d'1,2 milions que es destinava, entre d'altres, a produir neu artificial amb canons. Ara, aquest import s'utilitzarà per incrementar la xifra d'habitatges socials que hi ha a les comarques de muntanya.

Segons han apuntat fonts de l'Executiu, els 1,2 milions s’han incorporat a una partida de 5,1 milions que gestionarà l’Institut Català del Sòl. La previsió és que la Direcció General de Muntanya i del Litoral, qui gestionava aquest pressupost, signi un conveni amb l’Incasòl per implementar una dinàmica de treball d’acord amb els principis del futur Pla Territorial Sectorial d’Habitatge. Aquest document preveu la necessitat d’arribar a 2.693 habitatges destinats a polítiques socials a les comarques de muntanya l’any 2042.

Es compraran i rehabilitaran 91 habitatges a Camprodon, la Pobla de Segur i Sort

Així, es compraran i rehabilitaran dos edificis amb amb 48 pisos a la Pobla de Segur i s’adquiriran onze immobles a Camprodon que ja són habitables. Aquests 59 habitatges s’integraran al patrimoni de l’Incasòl. Paral·lelament s’atorgarà una subvenció directa a l’Ajuntament de Sort per adquirir un solar on hi ha l’estructura d’un edifici de 32 habitatges. Són pisos propietat del conssitori que signarà un conveni amb l’Incasòl perquè l’executiu català acabi les obres.  

Fi de les subvencions per a neu artificial

La convocatòria d’ajuts a les estacions d’esquí que va crear-se l’any 2020 van tenir el seu origen en la mitigació de les conseqüències de la crisi derivada per la pandèmia de la Covid-19. L’any 2021 i 2022 es va mantenir, però ja com ajuts a la modernització de les estacions de muntanya. A les pistes ja esmentades, l'any 2021 s’hi va incloure una estació d’esquí municipal, Tavascan.

Les línies que es podien subvencionar estaven relacionades amb innovacions tecnològiques en els sistemes d’accés a les instal·lacions; renovacions dels remuntadors; rehabilitacions d’edificis existents i de l’entorn; i renovacions i millora de les xarxes destinades a la producció de neu, incloses les conduccions d’aigua i el suport amb canons de baixa pressió. En aquest darrer àmbit s’hi incloïen mesures per incrementar la qualitat de la producció i l’eficiència energètica de les instal·lacions, així com la resta de condicionants mediambientals i de sostenibilitat.

En total, es van atorgar 4,2 milions a les estacions d’esquí alpines privades, sumant les diferents línies d’ajut. D’aquesta xifra, només el 32,80% (1,3 milions) ha estat per conceptes relacionats amb les infraestructures de neu artificial. La resta ha estat per novetats tecnològiques o reparació de remuntadors o instal·lacions. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?