Público
Público

ENTREVISTA BENET SALELLAS Salellas: "La llei de transitorietat és el que fa vinculant el referèndum"

El diputat de la CUP Benet Salellas ha assegurat, en una entrevista a Europa Press, que si Junts Pel Sí no vol aprovar la llei de transitorietat abans de la consulta, estan disposats a tramitar-la en solitari al Parlament

Benet Salellas, diputat de la CUP. EUROPA PRESS

europa press

La CUP ha defensat que la llei de transitorietat jurídica que impulsa amb Junts Pel Sí s'ha d'aprovar abans del referèndum de l'1-O i ha assegurat que, si Junts Pel Sí no vol aprovar-la abans de la consulta, estan disposats a tramitar-la en solitari al Parlament. "Si hi ha dificultats per entrar-la a registre o fer una tramitació conjunta, estem disposats a fer una entrada a registre d'aquesta llei exclusivament com CUP", ha explicat el diputat cupaire Benet Salellas en una entrevista a Europa Press.

"És un debat que té internament Junts Pel Sí i que és Junts Pel Sí qui ha de resoldre aquesta qüestió"

Aquest escenari es planteja perquè en el si de Junts Pel Sí hi ha disparitat de criteris sobre què fer amb aquesta llei: alguns són partidaris d'aprovar-la abans de l'1-O, mentre que altres sostenen que només pot aprovar-se si guanya el 'sí' en el referèndum -ja que és la llei que materialitza la independència-. Salellas assenyala que és "un debat que té internament Junts Pel Sí i que és Junts Pel Sí qui ha de resoldre aquesta qüestió", però adverteix que la CUP està disposada a tramitar-la si l'altre grup independentista de la Cambra no arriba a un consens intern.

La llei de transitorietat jurídica és la que dissenya la transició de Catalunya de l'ordenament jurídic actual a un català, i la CUP considera que s'ha d'aprovar abans del referèndum perquè els catalans coneguin les conseqüències de la victòria del 'sí' i perquè quedi clar que aquest referèndum "no pot ser un altre 9N".

"Per a nosaltres i per a una part important de l'independentisme, la llei de transitorietat ha d'estar aprovada abans de l'1 d'octubre perquè la llei de transitorietat és el que fa vinculant el referèndum", afegeix el diputat. La CUP tem, per una banda, que si no s'aprova la llei abans del referèndum, una eventual victòria del 'sí' obri el debat de "quines són les conseqüències del referèndum", mentre que amb la llei aprovada les conseqüències serien evidents: la independència. De l'altra, sostenen que aprovar la llei abans de l'1-O "és una interpel·lació clara al conjunt del país, de deixar clar què passa si votes sí i què passa si votes no; si no vols que això tiri endavant, ves-hi i vota no ".

"Aquesta llei és un instrument que ens dóna seguretat al conjunt de l'independentisme"

En conclusió, aprovar la llei de transitorietat abans del referèndum per la CUP és un missatge clar: "Doncs miri, les conseqüències de la independència són això", igual que assenyalen que si l'1-O guanya el 'no', la llei perdria qualsevol sentit i validesa. "Aquesta llei és un instrument de determinació política, és un instrument de claredat democràtica i és un instrument que ens dóna seguretat al conjunt de l'independentisme de saber què passarà l'endemà de l'1 d'octubre", ha conclòs.

Preguntat per si el Govern té les urnes per fer aquest referèndum, Salellas ha explicat que a la CUP no li han comunicat res al respecte, però considera que hauria de tenir-les perquè l'Estat cada vegada posarà més impediments contra l'1-O. "Hi haurà una certa acceleració del context, de la conjuntura política i, per tant, tot el que no s'hagi fet ja que cada vegada serà més difícil fer-ho", ha conclós el diputat, que també ha dit que la CUP està convençuda que la Generalitat avança en els preparatius d'aquesta votació.

Hi ha cens

Entre els preparatius que ha de realitzar el Govern figura la polèmica elaboració d'un cens, i Salellas exposa: "Ens han dit que tenen un cens i també ens han dit d'on surt, el que passa és que no ho faré públic. És dramàtic, però és així ", resol. Salellas reivindica que la CUP ha fiscalitzat el Govern pel que fa a la celebració d'aquest referèndum preguntant, controlant i supervisant la tasca de la Generalitat i fruit d'això han rebut informació de l'Executiu que ha fet "que aquest Govern existeixi a dia d'avui".

Salellas confia que els Mossos vetllaran per la seguretat de la jornada electoral

"Si haguéssim vist que el referèndum no avançava en la bona direcció, nosaltres teníem l'obligació de denunciar-ho i de fer caure aquest Govern. No ho hem fet perquè el Govern ens ha donat unes informacions de que s'està desenvolupant", conclou. Admet que el secret que manté la CUP sobre aquest tema "ni és sa, ni és democràtic, ni entra en una lògica política normal", però defensa que és imprescindible pel rebuig frontal de l'Estat a la consulta i les investigacions que hi ha en marxa com per exemple la de la Guàrdia Civil.

Sobre el paper dels Mossos d'Esquadra l'1 d'octubre, Salellas confia que vetllaran per la seguretat de la jornada electoral i res més: "Em costa molt imaginar qualsevol cos públic fent un exercici tan antidemocràtic com seria la retirada d'urnes, el precinte de col·legis, etc. ".

Tampoc considera que un jutge pugui frenar la celebració de la consulta, ja que no s'imagina "que una persona o un tribunal sigui un jutge o 12 o 16 puguin aniquilar el treball institucional d'un Parlament o un Govern al voltant del qual hi ha una majoria social tan àmplia ".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?