Público
Público

Culmina la restauració de l'església de la Cartoixa d'Escaladei i la descoberta de tres capelles gòtiques

Els treballs han costat més de 4,3 milions i han permès recuperar l'esplendor de l'espai, considerada primera cartoixa de la Península. El conjunt arquitectònic passarà a formar part d'un projecte immersiu a finals d'any

Cartoixa d'Escaladei
Cartoixa d'Escaladei. Govern

Culminen les obres de restitució a l'església de la Cartoixa d'Escaladei (Priorat), que han permès recuperar nombrosos materials originals renaixentistes i la descoberta de tres capelles gòtiques de principis del segle XV. La rehabilitació estava inclosa en el pla director del monument de 2007 i ha consistit en la reconstrucció d'un temple en ruïnes a causa de la destrucció, abandonament i espoli que va seguir a la desamortització eclesiàstica del 1835.

La consellera de Territori, Ester Capella, el conjunt arquitectònic ha recuperat "l'esplendor" i ha posat de manifest la "simbiosi entre el monument i l'entorn natural", si bé l'inici de les obres va ser "feixuc" per la coincidència de l'esclat de la pandèmia del coronavirus. Està previst que el complex passi a formar part d'un projecte immersiu a finals d'aquest 2024, en l'any en què es commemora el 830è aniversari de la fundació de la Cartoixa d'Escaladei.

La intervenció ha consistit en una recerca tant històrica com arqueològica. Els treballs s'han centrat en la recuperació de la coberta original del temple, així com la seva morfologia en el segle XVIII. Gràcies a les restes, s'ha pogut identificar on es trobava cada element i tornar-lo a col·locar al seu espai original. Tot plegat, després de retirar entre un metre i mig i quatre metres de runa on estava soterrat el temple.

 S'ha procurat fer una recuperació "respectuosa" i amb rigor històric que "mimetitza" amb l'espai original, i s'ha millorat el relat i la narrativa que s'explica, segons Carme Bergès, cap de l'àrea de Monuments i Jaciments de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. La intervenció també ha recuperat bona part del paviment original que s'ha restaurat i s'ha reconstruït amb rajola nova d'uns colors molt similars.

Les tasques de desenrunament també han deixat al descobert tres capelles gòtiques del principi del segle XV, així com la capella del Santíssim. Només se'n tenia informació documental, però poques evidències arquitectòniques: es tracta d'una construcció amb una nau coberta per una volta de creueria i capelles laterals.

Els treballs històrics, arqueològics i arquitectònics han estat impulsats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionades per l'Institut Català del Sòl, amb una inversió de 4.323.385 euros. La major part del finançament ha anat a càrrec del Departament, si bé el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible també hi ha destinat 1.093.682 euros.

Dues jornades de portes obertes

Durant aquest cap de setmana se celebren dues jornades de portes obertes al conjunt monumental per tal que la ciutadania pugui visitar gratuïtament la Cartoixa d'Escaladei i la seva església. Està previst que a finals d'any s'incorpori a un projecte Els Ulls de la Història. Una mirada immersiva del patrimoni català, que inclourà fins a quatre conjunts arquitectònics del país i actualitzarà els relats històrics amb narratives més inclusives, amb perspectiva de gènere i de classe. "Ara cal que tothom pugui conèixer la seva història a través d'aquests ulls inclusius i vivencials", ha dit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?