Público
Público

Crit d'alarma de les universitats públiques: demanen més recursos per superar la greu situació financera que pateixen

El Govern atribueix la situació actual a la prorrogació dels pressupostos i el "control financer" de l'Estat.

Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. UAB

públic i agències

Les universitats públiques demanen mesures urgents per resoldre la falta de pressupost. Si fa quatre dies era la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la que emetia un comunicat, aquest dilluns ha estat el torn de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (Acup) la que ha denunciat la "greu situació financera" de l'educació superior. Asseguren que el model econòmic de les universitats és un problema pel futur del sistema i que és necessari finalitzar el procés de revisió iniciat el 2017.

L'Acup assegura que, tot i els ajustaments pressupostaris -iniciats el 2011 en el marc de les retallades als serveis públics-, les universitats han fet els deures i ha remarcat que el finançament actual és inferior al de fa una dècada, un fet "insostenible" segons el criteri de l'associació. Afegeix que, amb uns bons pressupostos, les universitats podrien mantenir i enfortir la seva qualitat i prestigi en la investigació, docència i transferència de coneixement, i ha remarcat que els centres volen seguir sent "institucions de referència".

A més, l'Acup ha reivindicat el paper de les universitats públiques catalanes per la construcció d'una societat més justa, democràtica, responsable i socialment compromesa, i ha mostrat el convenciment que l'actual model "entorpeix aquesta noble missió universitària". Per això reclama "decisions reals i efectives" per una millora immediata del finançament públic, i ha demanat a la societat una presa de consciència sobre la situació actual.

La falta de finançament, causada per la prorrogació dels pressupostos i el control de l'Estat

Per la seva bada, la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat també ha emès un comunicat en resposta, en el qual responsabilitza la prorrogació dels pressupostos i el control financer autonòmic per part de l'Estat de la situació de les universitats, ja que "dificulten enormement poder materialitzar les polítiques financeres que Catalunya necessita". L'administració assegura que, a causa d'aquests factors, és impossible fer efectiu el primer augment previst de 72 milions d'euros per millorar el sistema, així com la voluntat de destinar 42 milions per eliminar el dèficit estructural.

A més, des de la Secretaria afirmen que s'ha iniciat el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que, entre altres objectius, té en l'horitzó fixar un canvi en el sistema de finançament de les universitats catalanes. L'objectiu del pacte, segons la Generalitat, és que les polítiques de coneixement del Govern arribin a mitjà termini a un pressupost de 1.200 milions d'euros anuals, un 0,6% del PIB català. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?