Público
Público

Celebració entre els empresaris i crítiques dels ecologistes: les reaccions a l'aixecament de l'emergència per sequera

Pimec veu amb bons ulls la reducció de restriccions, però recorda que "el problema no s'ha acabat" i exigeix "les inversions necessàries". Aigua és Vida ho considera un "error" i alerta que la sequera "ni molt menys ha acabat". Unió de Pagesos també ho celebra, però exigeix més aigua per al reg

El pantà de Foix
El pantà de Foix, en una imatge d'arxiu  ACN

Després que el Govern hagi aixecat la fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que torna a l'escenari d'excepcionalitat, s'han produït les primeres reaccions tant per part dels empresaris com d'entitats ecologistes. Mentre Pimec celebra la rebaixa de restriccions, tot i admetre que "el problema no s'ha acabat", des d'Aigua és Vida es veu com un "error". L'entitat recorda que s'està a les portes de l'època més seca de l'any i amb més consum d'aigua.

D'una banda, el president de Pimec, Antoni Cañete, ha advertit que "fer oportunisme" i creure que la sequera s'ha acabat "és una equivocació". "Exigim que es facin les inversions i els compromisos per poder tenir solucions al problema de la sequera, que serà recurrent. Plogui o nevi, el problema no desapareix i calen les inversions necessàries", ha avisat Cañete amb motiu de l'Assemblea General de l'entitat.

El president de Pimec també ha enviat un missatge als partits i candidats d'aquestes eleccions al Parlament d'aquest diumenge. "Esperem que es configuri al més ràpid possible un Govern sòlid", ha reclamat amb la vista posada als pactes postelectorals. "Tornar a escenaris incerts i inestables ens va en contra", ha afegit sobre la preocupació dels petits i mitjans empresaris.

Per la seva banda, Aigua és Vida ha recordat que la sequera "ni molt menys ha acabat" i que s'està a les portes de la temporada turística i de les campanyes de reg estiuenques. Considerat que es tracta d'una mesura amb la mirada posada en el curt termini i que "pot fer perillar la disponibilitat d'aigua a la tardor". A més, creu que el missatge que envia el Govern pot ser contraproduent amb els esforços i les campanyes de sensibilització per estalviar aigua.

Entre d'altres, ha assenyalat l'aposta de produir més aigua a través de les dessalinitzadores: ha assegurat que implica una gran despesa energètica, més emissions de gasos d'efecte hivernacle, greus impactes a escala ambiental i un possible increment del preu de l'aigua. També ha criticat que el sector turístic i les comunitats de propietaris podran tornar a omplir piscines si acrediten haver fet una rehabilitació o una modificació del vas.

En un comunicat, ha afegit que la previsió és que torni a ser un estiu calorós i això també contribuirà a una major evaporació de les masses d'aigua. Segons càlculs de l'entitat, entre maig i octubre del 2023 les reserves d'aigua van baixar un 6%. Partint d'això, ha augurat que un cop passat l'estiu s'estigui "al límit de l'entrada en emergència una altra vegada". 

Unió de Pagesos exigeix més aigua per al reg

Unió de Pagesos també ha celebrat que el Govern rebaixi algunes restriccions. No obstant això, el responsable d'aigua, Josep Cuscó, ha exigit que el reg disposi de més aigua. "Ens veiem limitats", ha lamentat. El responsable ha afirmat que l'impacte del decret, tot i les noves mesures, no es podrà valorar fins al final de la temporada.

Cusó lamenta que la rebaixa de les restriccions "s'ha obert a tothom" mentre que el sector agrari en surt "una mica més perjudicat". "Mirarem de flexibilitzar-ho una mica per tenir més quantitat d'aigua. Al final nosaltres estem fent aliments per a la societat", ha afegit. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?