Este artículo se publicó hace 8 años.
Al calabós per criticar la policia espanyola
Dos joves lleidatans es troben en llibertat provisional després de publicar fotos d'agents a Facebook per reprobar l'actuació policial de l'1 d'octubre
Mònica Mombiela
Lleida-
En Kenneth Batiste ens mostra incrèdul de la denúncia que el passat 27 d'octubre va fer-li passar una nit al calabós de la comandància de la Guàrdia Civil de Lleida. "Incitació a l'odi" es pot llegir ben clar al text aprovat pel magistrat S. P. del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida. Si això passava un divendres, el dilluns següent li tocava el torn a la Meritxell Esquerra. Les acusacions que figuraven a la seva sentència són les d'"odi a la bandera espanyola i a la Guàrdia Civil" i d'altra banda, "revelació de secrets". Tots dos es troben en llibertat provisional i s'enfronten a una petició d'entre un i quatre anys de presó.
Tot comença el passat dia 26 d'octubre quan el Kenneth, un lleidatà de 30 anys, va rebre una trucada dels seus caps que li van demanar que es personés a les oficines de Lleida (ell estava treballant a Tarragona) perquè havien rebut la visita de dos agents de la guàrdia civil. Un cop allí, els agents van informar-lo de la seva detenció "per incitació a l'odi" i se'l van endur emmanillat "com un delinqüent perillós", matisa el Kenneth. D'allí a la caserna, i va haver de fer-hi nit al calabós perquè no el podien fer comparèixer fins l'endemà, ja que el van detenir passades les 11 del matí. "El tracte que vaig rebre a l'inici va ser especialment amable i pensava que em volien treure informació. De seguida, però, van reconèixer que no els quadrava la imatge que s'havien fet de la persona de Facebook i la meva real", argumenta el Kenneth.
Per unes fotos
Cal recordar que aquest jove topògraf lleidatà fou detingut per publicar a les xarxes socials un post amb fotografies de guàrdies civils vestits de paisà i passejant per la Seu Vella un dia després d'haver carregat, per la celebració del referéndum, contra la gent del poble de la seva mare, Artesa de Lleida. En aquesta mateixa publicació en Kenneth explica on es troben allotjats i a més també diu que els ha increpat pel carrer Cavallers de la capital del Segrià, sense insults i de manera pacífica.
El cas més recent és tot just de dilluns. La Meritxell Esquerra, mare de dos fills, va rebre al migdia una trucada de la seva germana, ja que s'havien personat dos agents de la guàrdia civil al seu lloc de treball. El motiu pel qual van anar-hi va ser perquè només van localitzar la seva germana pels cognoms. A causa d'això, la Mertixell assenyala que es va assessorar i immediatament va dirigir-se la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Lleida, que van recomanar-li esperar-se a les seves dependències per ser detinguda. En arribar els agents de la policia espanyola, van endur-se-la cap a la comissaria del barri del Secà de Lleida. La jove lleidatana considera que a ella la van detenir arran de mirar les xarxes del Kenneth i veure alguns comentaris que ella hi havia publicat.
"En un primer moment quan em va trucar la meva germana no vaig saber ben bé perquè em buscaven però de cop i volta em va venir al cap tot el que havia posat a Facebook i que havia estat voluntària en una mesa electoral l'1-O i ho vaig veure clar".
En tos dos casos el tracte rebut fou molt diferent. Mentre que en Kenneth admet que l'actitud dels agents va ser "molt cordial", deixant-lo rebre visites i tractant-lo amb educació, la Mertixell destaca que va patir fred "sense rebre una manta de més i em vaig sentir tractada amb molt odi".
A més el Kenneth admet que la seva actitud de tranquilitat davant el fet de veure's arrestat en un calabós els va desubicar a tots. "No tenia por, només estava preocupat per la meua família i pensava que volia sortir d'allí quan més aviat millor", afirma el jove topògraf. "No es creien que un noi llest, segons ells, amb estudis, amb el cap ben moblat i sense pertànyer a cap organització sindical ni partit polític hagués fet aquells comentaris a Facebook", continua el Kenneth. Ell va aprofitar l'ocasió per recordar-los que "jo a vosaltres us entenc i no sé si vosaltres m'enteneu a mi", referint-se a tots els atacs violents de l'1 d'octubre i els dies posteriors. A més els va recordar que en cap moment va parlar de violència a les xarxes. En el post del Kenneth que li ha suposat la denúncia es pot llegir perfectament "us animo a desfogar la ràbia que ells provoquen de manera pacífica però contundent, que vegin que el poble no es doblega…". Fins i tot al sortir de la caserna es va abraçar amb els agents perquè va aconseguir "treure'ls la seva humanitat".
Per la Meri, l'experiència no fou un camí de roses. "Sentia el seu odi quan em van detenir i no hi vaig trobar cap mena de complicitat". Aquesta lleidatana mare de dos fills encara no entén com ha arribat a passar-li això. "Que et diguin que estàs en busca i captura sense haver fet res és molt angoixant, i a més no tinc antecedens ni res per l'estil".
Tots dos reconeixen amb tristor que aquest episodi els demostra que "la llibertat d'expressió en aquest país està en perill", ja que les seves publicacions no han incitat a l'odi, i no han fet res "més enllà de denunciar les càrregues policials de l'1-O", expliquen. Tots dos es senten com "caps de turc" d'una operació que té un rerefons polític. Segons la Meri "ara no poden arxivar aquesta demanda perquè al govern espanyol li va molt bé per justificar els actes comesos". Tots dos esperen que a la llarga s'acabin desestimant les acusacions en contra seu.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..