Les imatges difoses per desenes de ciutadans arran de les actuacions policials amb els indignats han molestat en el cos dels Mossos d'Esquadra. Tant que alguns membres han alçat la veu per reclamar que es regulin les gravacions ciutadanes de les actuacions policials. Denuncien que de les imatges se'n fa un 'escarni públic' a internet, i que creen 'inseguretat' entre els agents.
'Crec que no ens hauria de molestar si fem una actuació com cal, una altra cosa és la utilització que darrerament se n'està fent, mostrant les cares dels agents', opina Josep Milán, comissari dels Mossos i subdirector operatiu de la policia. Després de l'operatiu policial amb motiu del bloqueig al Parlament convocat pel moviment 15-M, va aparèixer a la xarxa una filmació que tractava de demostrar que infiltrats policials haurien provocat aldarulls a les portes de la Ciutadella. En el vídeo s'apreciaven perfectament els rostres dels policies de paisà, unes cares que van córrer ràpidament per la xarxa. 'Crec que no tot s'hi val', afirma Milán.
El mateix expressa Joan Miquel Capell, comissari en cap de la Comissaria General Territorial dels Mossos. 'Per prestar un servei de seguretat és imprescindible que les persones que l'executem ens sentim segurs. Genera seguretat que els ciutadans tinguin el dret de gravar les actuacions de la policia?', es pregunta. Denuncien també la 'manipulació' que s'hauria fet d'algunes imatges de l'operatiu de neteja a la plaça de Catalunya el 27 de maig passat.
Tot i això, Milán també reconeix que l'ús de les noves tecnologies ha afavorit en molts aspectes la tasca policial. 'El fet que ens aportin gravacions també ens ha permès guanyar temps a l'hora de respondre davant d'un accident o un delicte', admet. Altres policies incideixen en la dificultat que suposaria controlar les gravacions de la ciutadania, en un moment en què qualsevol disposa d'algun mitjà de captació d'imatges. Amb tot, l'opinió generalitzada apunta cap a una regulació del tractament i la difusió de les imatges.
Puig recalca que l'Administració no ha de ser l'únic garant de la seguretat
El debat es va produir ahir a l'Escola d'Estiu, a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que durant aquesta setmana reuneix prop de cent experts amb l'objectiu de parlar sobre el model policial a Catalunya, 'la policia del segle XXI', tal com va definir en la seva ponència inaugural el conseller d'Interior, Felip Puig.
Puig va apel·lar a la responsabilitat de la ciutadania, les empreses i els mitjans de comunicació per garantir la seguretat, ja que el paper de l'Administració 'és exigit i esperat, però no exclusiu'. El conseller va reiterar que vivim en la 'societat del risc', i que les fonts d'inseguretat 'es multipliquen dia rere dia'.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>