Público
Público

Oxfam assenyala l'increment dels beneficis empresarials com a responsable de l'encariment dels preus

Un nou informe de l'ONG denuncia que l'actual volum d'inflació està incrementant la desigualtat, amb la pèrdua creixent de poder adquisitiu dels salaris. A més a més, recalca com a nivell global la riquesa de les grans fortunes s'ha disparat

2022 - Interior d'un supermercat
Interior d'un supermercat. Mariona Puig / ACN

L'ONG Oxfam Intermón denuncia que les grans companyies alimentàries i energètiques han duplicat els seus beneficis al llarg dels dos últims exercicis. En el cas de l'Estat espanyol, l'organització calcula que un 90% de la pujada de preus que s'ha experimentat durant l'últim any es deu a l'increment del benefici de les empreses.

A més a més, en un informe publicat aquest dilluns, Oxfam assenyala que l'1% més ric de la població global ha acumulat el doble de riquesa que la resta del món durant els últims dos anys. En concret, l'ONG apunta que el patrimoni dels superrics s'ha incrementat en 42 bilions d'euros des del 2020, gairebé el doble que el 99% de la població mundial restant. Com és tradició, l'informe s'ha publicat coincidint amb l'inici del Fòrum de Davos, que reuneix a la ciutat suïssa la plutocràcia global.

L'acumulació de riquesa de les grans fortunes contrasta amb l¡evolució del poder adquisitiu de la resta de la població. Segons l'estudi, 1.700 milions de treballadors -un 20% de la població mundial- viuen en països on la inflació supera les millores salarials. Per altra banda, més de 820 milions de persones -una de cada deu a escala global- pateixen problemes de nutrició.

Beneficis empresarials disparats

A l'Estat, l'organització documenta que els salaris estan caient a uns nivells similars als dels pitjors anys de la crisi financera del 2008. De mitjana, el poder adquisitiu actual dels espanyols és un 4% inferior al de fa 15 anys. Per contra, els beneficis de les empreses de l'IBEX l'any 2021 va ser un 63% més alts que els del 2019. De fet, l'ONG assegura que l'actual crisi de preus és també "una crisi de desigualtat, on les persones treballadores viuen una situació de major precarietat i les grans fortunes continuen incrementant la seva riquesa".

Davant aquesta situació, Oxfam estima que la introducció d'un impost global del 5% als multimilionaris podria recaptar 1,7 bilions d'euros l'any -aproximadament el PIB d'Espanya-, una xifra que permetria treure de la pobresa 2.000 milions de persones, cobrir les despeses vinculades a l'ajuda humanitària, dissenyar un pla a deu anys per combatre la fam al món i donar assistència sanitària a tota la població dels països més pobres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?